Svet
11 ogledov

Hrvaška ukinja proge

Vlada je sprejela predlog novele zakona o družbi Slovenske železnice, s katerim Žurnal24 main
Uprava hrvaških železnic najavila, da s ponedeljkom ukinjajo nekatere proge. Denarja za sanacijo preprosto ni.

Hrvaške železnice so danes v posebnem sporočilu obvestile javnost, da od ponedeljka ukinjajo železniške vožnje na relacijah Sirač – Pčelić v dolžini 52 kilometrov, kot tudi na delu proge Našice – Pleternica v dolžini 35 kilometrov ter od Martin Broda do Knina v dolžini 59 kilometrov.

V mestu Daruvar, ki je s to odločitvijo ostal železniško odrezan od Zagreba, bo sindikat strojevodij ob zadnji vožnji vlaka skozi mesto pripravil poseben pogrebni sprevod.

 

Portal Index.hr je že pred časom najavil, da obstaja verjetnost, da nekatere železniške proge v državi zaradi pomanjkanja denarja za sanacijo preprosto ukinejo. Čeprav lahko trajno progo ukine le sabor, je minister Božidar Kalmeta sprejel odločitev o začasni ukinitvi nekaterih relacij. Hrvaške železnice so odločitev danes potrdile.

Sanacija morda prihodnje leto
Skupni stroški potrebnih del za varen promet na teh relacijah znašajo 450 miljonov kun (61 mio evrov), potreben čas za sanacijo pa je vsaj 16 mesecev. Letos Hrvaške železnice potrebnega denarja za sanacijo nimajo, pričakujemo pa, da ga bomo zbrali za prihodnje leto,“ piše v sporočilu za javnost.

Razlogov, zakaj teh odsekov niso sprotno popravljali, da je prišlo do tako „katastrofalnega stanja“ železnice ne pojasnjujejo. Dodajajo le, da je bil na teh odsekih promet že zdaj slab.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.