Svet
31 ogledov

Hrvaška: v pokoj pri 65 letih

Govora o tem, da bi ustekleničeno vodo zamenjali z vodo iz pipe, ni bilo. (Foto: Žurnal24 main
Hrvaška vlada je sprejela odločitev, o kateri se naša še pogaja s sindikati in upokojenci – starost za upokojitev moških in žensk bo na Hrvaškem 65 let.

Predlog je že romal v sabor, čeprav se hrvaška premierka Jadranka Kosor zaveda, da je javnost nad njim vse prej kot navdušena.

Konec obveznega upokojevanja
Tudi Britanci so se odločili, da ne bodo nikogar več podili v pokoj. Zdaj namreč velja obveza, da gre vsak pri 65 letih v pokoj, po novem pa je to izbirno, in če bo kdo delal dlje, bo nagrajen.

Do zdaj so se lahko ženske upokojevale pri 60 letih in je le za moške veljala meja 65 let, po novem bosta spola izenačena. Spremembe sicer ne bodo začele veljati takoj, ampak šele po desetih letih. Vsako leto se bo ženskam za pol leta podaljšala delovna doba, lahko pa bodo šle v pokoj tudi pri 60, vendar bodo v tem primeru dobivale manjšo pokojnino, in sicer jim bodo za vsako leto do 65. leta odbili dobre 4 odstotke. Vsi, ki bodo delali dlje kot do 65. leta pa bodo za ravno toliko odstotkov na leto nagrajeni.

Hrvaška se tako kot ostale evropske države sooča s težavo, da bo imela kmalu več upokojencev kot zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.