Svet
3 ogledov

Hrvaška vlada bo odpustila 20 tisoč javnih uslužbencev

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Hrvaški finančni minister Slavko Linić je v četrtek napovedal, da bodo zaradi varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu odpustili 20 tisoč zaposlenih v javni in državni upravi. Hrvaška naj bi letošnje leto zaključila z ničelno rastjo BDP.

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je v pogovoru za hrvaško televizijo dodal, da bodo varčevalni ukrepi, ki so jih začeli izvajati letos z ukinitvijo bonusov iz kolektivnih pogodb, kot so božičnice in regresi, ter nov način obračuna nadomestila za stroške prevoza, veljali tudi v prihodnjem letu.

Ker ocenjujejo, da ni več potrebe po poseganju v plače, načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju. Kot je napovedal, bodo v letu 2013 v državni in javni upravi odpustili približno 20.000 zaposlenih.

Hrvaški BDP bo konec leta na ničli

Čeprav je državni zavod za statistiko v četrtek objavil, da je BDP v drugem trimesečju realno nižji za 2,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, pa je Linić vztrajal pri svoji napovedi, da bo hrvaški BDP na koncu leta na ničli.

Pojasnil je tudi vladni predlog zakona o finančnem poslovanju, ki ga je vlada v četrtek poslala v sabor in s katerim skuša zmanjšati nelikvidnost. Notranji dolg Hrvaške se je namreč povzpel na 44 milijard kun ali slabih šest milijard evrov.

Predlog zakona določa, da morajo državni organi in organi lokalne samouprave svoje obveznosti plačati v 30 dneh, zasebni podjetniki pa v 60 dneh. Za kršilce zakona so predvidene finančne kazni.

Kot je Linić dejal na seji vlade, skušajo z določitvijo rokov poslati sporočilo vsem gospodarstvenikom, da morajo skrbeti za izplačilo plač in plačilo obveznosti do upnikov.

Ob tem je napovedal, da bodo skušali pomagati podjetjem v težavah, ki imajo zagotovljene trge in konkurenčne proizvodne programe. Obenem od lokalne samouprave pričakuje, da bo sledila primeru vlade in znižala stroške.

Ocenil je, da bodo v šestih mesecih po uveljaviti zakona, ki bo predvidoma stopil v veljavo 1. oktobra, lahko uredili stanje v približno 60.000 podjetjih, ki ne jemljejo resno svojih finančnih obveznosti.

Komentarjev 1
  • mirko 13:23 22.september 2012.

    Hrvati pač znajo in so odločni, ter nas prehitevajo po levi in desni strani. Še malo pa bodo imeli veliko boljši življenjski standard, kot mi. Pri nas pa lahko vsaka interesna skupina grozi in izsiljuje to vlado in ministre. Preveč ...prikaži večeč demokracije pomeni anarhijo. Slovenski narod je žrtev prepira med koalicijo in opozicijo. Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. V tem primeru ga bodo imeli tujci, ki bodo poceni pokupili našo nepremičnino in mi jim bomo zopet hlapci, kot smo že vajeni iz zgodovine.