Svet
26 ogledov

Hrvaška vlada je padla, Tihomir Orešković ni več premier

Orešković Anže Petkovšek
Hrvaška vlada je padla.

S 125 glasovi za, dvema vzdržanima in 15 glasovi proti je hrvaški sabor izglasoval nezaupnico premierju Tihomirju Oreškoviću. 

S tem je padla celotna vlada. Po glasovanju je dejal, da je žalosten, da pa bo zdaj stopil na žogo. 

Afera svetovalka in težave z vodjem obveščevalcev

Vladna kriza se je začela z afero svetovalka, v kateri se je izkazalo, da je soproga podpredsednika vlade in prvega moža HDZ Tomislava Karamarka poslovno sodelovala z lobistom Mola, ki je v sporu s hrvaško vlado zaradi prevlade v družbi INA. Koalicijski partner Most je zahteval, da Karamarko odide, ta pa je zagrozil, da bo s seboj vzel predsednika vlade Oreškovića. A odnosi so se zaostrili že prej ob imenovanju prvega človeka obveščevalne službe. 

"Še nikoli v zgodovini hrvaške demokracije ni vladajoča večina zahtevala odpoklic premierja," je dejal Orešković. 

Dejal je, da na mesto šefa obveščevalne službe ni želel imenovati tistih, ki niso izpolnjevali pogojev. "Boril sem se, da bi zaščitil naše vitalne nacionalne interese," je dejal in pojasnil, da je odstop Karamarka zahteval, ker bi bil možen konflikt interesov preveliko breme. "Poskušal sem komunicirati s Karamarkom, on je nažalost moje pozive k pogovoru zavračal," je povedal Orešković. 

To je pravi razlog ... 

"Pravi razlog mojega rušenja je nadaljevanje arbitraže Ina-Mol, a to nekomu ni bilo všeč. To je moja edina krivda. Ponosen sem na vse, kar sem kot predsednik vlade naredil. Naj dragi Bog varuje Hrvaško," je zaključil Oreškovič.  

V lov za 76 glasovi

HDZ, ki je bil v padli vladi, bo poskušal zbrati 76 glasov, da bi kot predsednika vlade izvolili zdajšnjega finančnega ministra Zdravka Marića, medtem ko gre SDP v lov za 76 glasovi, s katerimi bi razpustili parlament in šli na predčasne volitve. 

 

V spominu nam bo bolj ostal njegov imitator 

Mnogi Slovenci si bomo zdaj nekdanjega hrvaškega predsednika vlade najbolj zapomnili po šali, ki si jo je privoščil njegov imitator, ko je poklical Mira Cerarja in z njim poklepetal. Tako je potekal pogovor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 07:04 17.junij 2016.

    Hrvati si bodo morali priskrbeti kakšnega Zvonimirja!

  • Ferluci 17:15 16.junij 2016.

    Škoda, da ne naša.

  • allstarr111 16:56 16.junij 2016.

    Evo hrvati so že v pripravah na nove predčasne, tudi pri nas ne manjka dosti.Ampak jest nebi nobenih volitev razpisal, je brez veze, vsak naj bo doma in naj samo twitajo sej tko drzga ne delajo, ne rabjo ...prikaži več hodt v parlament, trošit našega denarja, za to kar dejansko počnejo imajo dost star laptop in internetno povezavo, nin naj čivkajo, koristi od njih tko ni, od nobenega da je jasno, talo levih ali desnih, vse isto.