Svet
9 ogledov

Hrvaška: "Zastave na pol droga"

Ivana Čermaka je sprejela hrvaška premierka Jadranka Kosor. (Foto: Željko Lukuni Žurnal24 main
Veteranske organizacije institucije pozivajo, naj zastave do jutri opoldne spustijo na pol droga. Teta nekdanjega generala: Ante je nedolžen in vsi to vedo.

"Počutim se slabo. Nihče na Hrvaškem se ne more počutiti dobro po tem, kar se je danes zgodilo v Haagu. Skupaj moramo dati glave in ugotoviti, kaj se lahko naredi na naslednji stopnji," je povedal Ivan Čermak.

Haaško sodišče je Anteja Gotovino spoznalo za krivega in mu prisodilo 24 let zaporne kazni. 18 let zapora je dobil tudi Mladen Markač, medtem ko je bil Ivan Čermak oproščen. Več o tem TUKAJ.

Ta je kot edini danes oproščeni hrvaški general okoli pol sedmih zvečer z letalom hrvaške vlade že prišel v Zagreb. Na letališču ga je pričakala premierka Jadranka Kosor.

Gotovina noče shodov in protestov
Ante Gotovina je v nedeljskem telefonskem pogovoru svojo družino prepričeval, da prihaja domov. Po današnji razsodbi jih je poklical še enkrat. Bil je jezen nad dodeljeno kaznijo, a je po telefonu tudi dejal, da ne želi nikakršnih protestov in shodov, domačini Pakoštana pa da naj spoštujejo njegovo željo.

Odvetniki Gotovine in Markača so že napovedali, da se bodo pritožili na odločitev Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji.

"Gre za težko in strogo kazen, če je upravičena, pa težko presojam. V  vsakem primeru je pred nami drugi krog, to je pritožbeni postopek, " pa je dejal Hannes Swoboda, poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško in še dodal, da ob tem popolnoma razume "čustva na Hrvaškem".

Swoboda še meni, da je bila vojaška operacija, s katero je Hrvaška osvobodila velik del svojega ozemlja, popolnoma upravičena. "Dejanje Hrvaške je popolnoma upravičeno, razsodba pa še ne pomeni zavrnitve pravice do samoobrambe. Tu gre za stališče sodišča o dejanjih generalov v luči zakonite samoobrambe," je dejal in poudaril, da ti zadevi nikakor ne gre enačiti s hrvaškimi prizadevanji za vstop v EU. "Na ti zadevi je potrebno gledati ločeno in upam tudi na skorajšnji zaključek pogajanj," je še dejal predstavnik Evropskega parlamenta.

"Zastave na pol droga"
Hrvaška organizacija veteranov domovinske vojne je po razsodbi pozvala vse institucije, da do jutri do dvanajstih spustijo zastave na pol droga.

"S to sodbo sta obsojena domovinska vojna ter ves hrvaški narod," so sporočili. Na pol droga so že spustili zastave na kninski trdnjavi in v tamkajšnji mestni hiši, poleg tega pa na vseh spomenikih v operaciji Nevihta umrlih vojakov, sporočajo na spletni strani.

Tadić: Sodišče razsodilo v skladu s pravom
"Haaško sodišče je ravnalo v skladu s pravom. Če imamo kazni, primerne zločinu, ki je bil storjen, potem imamo večje možnosti za spravo med državljani na območju jugovzhodne Evrope," je srbski predsednik Boris Tadić izjavil v Kraljevu.

Poudaril je, da se ne bi poglabljal v oceno upravičenosti kazni, ker bi bilo to vmešavanje v delo haaškega sodišča in pravosodja, sam pa se kot predsednik vedno izogiba vmešavanju v delo pravosodnih organov in institucij ZN, poroča STA.

Pogajanja s Hrvaško se nadaljujejo ne glede na razsodbo haaškega sodišča, pa so poudarili v Evropski komisiji. Ta od Hrvaške pričakuje nadaljnje sodelovanje s Haagom. "Popolno sodelovanje s haaškim sodiščem ostaja ključno za zaprtje poglavja o pravosodju."

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je izjavil, da sodba odpravlja stereotipe o tem, da so se samo Srbi vojskovali organizirano, ostali pa "posamezno in samo ob določenih priložnostih".

Društva srbskih beguncev iz Hrvaške so sodbo pozdravila in izrazila upanje, da bo pripeljala do preložitve vstopa Hrvaške v EU, dokler ne bo sprejeta celovita, pravična in trajna rešitev premoženjskih in številnih drugih težav pregnanih Srbov.

Josipović: Domovinska vojna bo vedno pravična
"Za nas bo ne glede na razsodbo domovinska vojna vedno pravična in obrambna vojna, v kateri smo obranili našo svobodo in demokracijo pred agresijo in zločinsko politiko Slobodana Miloševića," je razsodbo haaškega sodišča komentiral hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Izrazil je osuplost nad odločitvijo in poudaril, da združeno zločinsko dejanje ne obstaja in da današnja odločitev ne postavlja pod vprašaj legitimnosti in legalnosti hrvaškega boja za neodvisnost v vojni, vključno z Nevihto.

"Franjo Tuđman je simbolično obsojen za etnično čiščenje, generala pa sta obsojena zato, ker sta izpolnjevala njegove načrte," na podlagi razsodbe za Jutarnji list ugotavlja komentator Davor Butković.

Hrvati zgroženi
Hrvati so danes nestrpno pričakovali razsodbo haaškega sodišča v primeru nekdanjih hrvaških generalov Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača. Veterani so se pred razglasitvijo sodbe zbrali na Markovem trgu in Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu, poslanci so predčasno zaključili sejo, Katoliška cerkev pa je povabila vernike k molitvi za pravično razsodbo. 

V rojstnem kraju Gotovine Pakoštane je maša za generala potekala že zgodaj zjutraj. Njegovi someščani so se po poročanju hrvaških medijev nadejali, da bo general danes oproščen in se bo kmalu vrnil v rodni kraj. Nekaj pred deseto uro je po poročanju Večernjega lista na obalo prišla Marija Miočev, teta generala Gotovine, in poljubila plakat z njegovim likom. "Ante je nedolžen in vsi to vedo, vlada ga je prodala," je novinarjem povedala Miočeva.

Ne bojimo se resnice, ponosni smo na naše zmage in na vse tiste, ki so omogočili, da je Hrvaška danes svobodna, neodvisna in demokratična država. Hrvaška je pravna država, ki spoštuje pravne odločitve.
Jadranka Kosor, predsednica vlade

Poslanci predčasno prosti
Zaradi razglasitve sodbe je sabor predčasno končal delo, Markov trg pa varujejo okrepljene policijske enote. "Upam, da bo obsodba hrvaškim generalom oprostilna," so bile besede predsednika sabora Luke Bebića, s katerimi je zaključil današnjo sejo. Državljane je pozval, naj na dostojanstven način počakajo na pravnomočno sodbo, kakršnakoli že bo.

Podpredsednik sabora Vladimir Šeks je zavrnil namigovanja, da so se želeli poslanci s predčasno zaključeno sejo izogniti vprašanjem novinarjev in da se bojijo nemirov, ker se na Markovem trgu zbirajo vojni veterani.

Žvižganje po razglasitvi sodbe
Hrvati, ki so razsodbo pričakali na Markovem trgu, so bili po njeni razglasitvi v šoku. Po poročanju hrvaških medijev je bilo slišati glasno žvižganje, podobno pa naj bi bilo tudi v sodni dvorani, kjer naj bi nekateri celo jokali. Nasprotno so generali razsodbo pričakali mirno, brez kazanja čustev.

Šok po razglasitvi sodbe je bilo po poročanju hrvaških medijev opaziti tudi v Splitu. "Razsodba je grozna. Bog je vsakemu od nas naložil svoj križ. Nekomu lažjega, nekomu težjega. Ante je dobil najtežjega," je za Večernji list neposredno po razglasitvi sodbe povedal Željko Kerum, župan Splita. "Hrvaška država ni naredila tega, kar bi morala. Ante Gotovina je naš heroj, dal nam je državo, a kaj smo mu dali mi?"

"To je katastrofa, to je razsodba celemu hrvaškemu narodu," pa je za Večernji list povedal eden od Splitčanov, ki še ne more verjeti, da so bile hrvaškim generalom izrečene tako visoke kazni. Za tragedijo je razsodbo označil tudi splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.