Svet
1019 ogledov

Hrvaška zunanja ministrica nova generalna sekretarka Sveta Evrope

Marija Pejčinović Burić Epa
Marija Pejčinović Burić je bila izvoljena s 159 glasovi podpore, njen protikandidat Didier Reynders je dobil 105 glasov.

Marija Pejčinović Burić bo kot nova generalna sekretarka Sveta Evrope nasledila Thorbjorna Jaglanda. Za mesto generalnega sekretarja se je poleg hrvaške zunanje ministrice potegoval tudi belgijski zunanji minister Didier Reynders.

Norvežan Jagland, ki je bil v svoji karieri že norveški premier, zunanji minister in predsednik parlamenta, Svet Evrope vodi od leta 2009. Leta 2014 je bil prvič v zgodovini te najstarejše panevropske organizacije za varovanje človekovih pravic, demokracije in vladavine prava izvoljen za drugi mandat. Drugi petletni mandat se mu bo iztekel septembra.

Marija Pejčinović Burić je podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica od junija 2017. Pred tem je bila med drugim državna sekretarka na zunanjem ministrstvu in članica pogajalskih skupin v okviru približevanja Hrvaške EU ter med letoma 2008 in 2011 poslanka. Je članica vladne desnosredinske stranke HDZ. V Zagrebu izpostavljajo, da bi z njeno izvolitvijo SE dobil prvo generalno sekretarko iz držav srednje in vzhodne Evrope in šele drugo žensko na tem položaju. Pejčinović Burić bo mandat nastopila 1. oktobra letos. 

V prvem nagovoru po izvolitvi je dejala, da si bo prizadevala za mir in blaginjo evropskih državljanov.

Cerar kot boljšo izbiro videl Reyndersa

Zunanji minister Miro Cerar je maja v prispevku za Delo sicer Reyndersa označil kot kandidata, ki ustreza vsem željam Slovenije, "da v organizacijo vnese potreben nov zagon pri spopadanju s sodobnimi izzivi, ki spodkopavajo vladavino prava in raven človekovih pravic v evropskem prostoru". Kot je izpostavil, si Slovenija na položaju generalnega sekretarja želi izkušenega državnika, ki je povsem zavezan vrednotam Sveta Evrope in ima jasno vizijo za organizacijo v prihodnjih petih letih.

Kot najboljše jamstvo pravičnosti v mednarodnih odnosih je izpostavil mednarodno pravo, za razvoj in dosledno spoštovanje katerega si Slovenija še posebej prizadeva. Pri tem igra Svet Evrope pomembno vlogo, eno od temeljnih pravnih načel pa zahteva, da se dokončne sodbe tudi izvršijo, je zapisal.

Zasedanja so se iz Slovenije udeležili poslanci Andrej Šircelj (SDS), Violeta Tomić (Levica) in Maša Kociper (SAB). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.