Svet > Hrvaška
60 ogledov

Edinstven filmski festival v Areni

Pula Profimedias
Letos se v Puljski areni obeta že 63. Pulski filmski festival, na katerega se je prijavilo rekordnih 105 filmov. Zato si lahko že rezervirate termine med 9. In 16. julijem.

“Glede na število vlog, kdo so avtorji in s kakšnimi filmi so se prijavili, lahko z veseljem rečemo, da nas čaka prava poslastica,” je dejal predsednik Sveta umetnosti Hrvoje Puškec.

Veliko zlato areno 62. Pula Film Festivala so sicer lani podelili ljubezenski drami s slovensko udeležbo Zenit hrvaškega režiserja Daliborja Matanića, ki je sprejel tudi zlato areno za režijo.

Celovečerec pripoveduje zgodbo o prepovedani ljubezni, njeni krhkosti in moči skozi tri desetletja. Zgodba poteka v dveh sosednjih vaseh, ki sta skozi zgodovino obremenjeni s spopadi, sovraštvom in nestrpnostjo.

Občinstvo je lani najbolj navdušila srbsko-hrvaško-slovenska drama Postali bomo prvaki sveta srbskega režiserja Darka Bajića.

Posebno vzdušje

Gre za najstarejši filmski festival na Hrvaškem, njegova posebnost pa je prečudovita Arena. V času festivala prikazujejo najnovejše domače in izbrane svetovne filme, zaradi katerih ga mnogi smatrajo za "najboljši“ in "najbolj spektakularen“ festival.

Vsi, ki so se festivala že udeležili, ga bodo želeli obiskati znova in znova. Občinstvo bo namreč težko razočarano, saj so predstavljeni večinoma res kvalitetni filmi z dobrimi in tudi zanimivimi zgodbami. Vsako leto je poskrbljeno tudi s kakšno vsebino za mlajše gledalce, cene vstopnic so običajno nizke, letošnja cena še ni znana.

Vsem gledalcem toplo priporočamo ogled s kamnitih sedežev arene, s seboj pa prinesite brisačo ali manjši blazino. Ne pozabiti sredstev za odganjanje komarjev, saj vam lahko pokvarijo čarobno vzdušje. 

Vredna obiska

Mitološka Pula je sicer mesto beguncev iz Kolhide, ki so neuspešno skušali vrniti svoje ukradeno zlato runo. Legenda o Argonavtih, o kateri vam bo Pula pripovedovala, pa ni edina zgodba njene dolge preteklosti.

Od utrdbe Hitra, ki je bila zgrajene v petem stoletju pr.n.št. na griču Kaštel, so ostale le še sledi. Pula je ponovno zacvetela v obdobju Rimskega carstva. Rimljani, Benečani in Avstro-ogrci so se na zgodovinskem odru izmenjevali tako kot njihovi vladarji, pri tem pa so za seboj puščali edinstven pečat na arhitekturi največjega mesta istrskega polotoka.

Če boste že v Pulju, poleg znamenite arene ne smete zamuditi:

  • Nacionalnega parka Brioni
  • Templja Rome in Avgusta
  • Herkulovih vrat
  • Puljske fortifikacije
  • Slavoloka Sergijevcev
  • Trdnjave Bourguignon
  • Puljskega akvarija
  • Muzeja istrske zgodovine
  • Puljske katedrale

Pula | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.