Svet > Hrvaška
26 ogledov

Hrvaška dobila prvo predsednico

Kolinda Grabar Kitarović Pixsell/Davor Puklavec
Kolinda Grabar Kitarović je danes nekaj minut po 12. uri slovesno prisegla kot prva hrvaška predsednica.

Poleg državljanov se je slovesnosti na zgodovinskem Trgu svetega Marka v Zagrebu udeležilo več deset tujih delegacij, med njimi tudi slovenska s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu.

Grabar Kitarovićeva je pred predsednico hrvaškega ustavnega sodišča Jasno Omejec obljubila častno, zavestno in odgovorno vodenje države v dobro hrvaškega naroda in vseh hrvaških državljanov ter se je obvezala na vernost hrvaški ustavi in zakonom.

Prisego je sklenila z besedami "naj mi Bog pomaga" ter besedilo slovesne prisege tudi podpisala na mizi, na kateri je to storil tudi prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Zatem je prejela predsedniško lento.

Prišla je ob zvokih fanfar

Slovesnost se je začela v sončnem vremenu natanko ob 12. uri, ko se se oglasili zvonovi cerkve svetega Marka. Grabar Kitarovićeva je ob zvokih fanfar prišla na oder pred cerkvijo v spremstvu soproga Jakova Kitarovića.

Prisegi so sledili častni streli iz topov s hriba Tuškanac, ki je v neposredni bližini prizorišča. Sledil je nagovor nove predsednice, v katerem je naznanila smernice svoje politike.

Slovesnost bo potekala več kot pol ure, ker je predviden tudi kulturno-umetniški program. Prihod nove predsednice na trg svetega Marka je spremljala množica državljanov, ki so v staro mestno jedro hrvaške prestolnice prišli z različnih koncev države kot tudi iz tujine.

Na trgu, ki leži med poslopji vlade, parlamenta in ustavnim sodiščem, je tudi več sto povabljencev, med njimi tudi člani več kot 80 tujih delegacij. V prvi vrsti pred odrom je tudi slovenski predsednik Pahor, ki se bo v popoldanskih urah tudi na kratko srečal s svojo novo hrvaško kolegico.

Grabar Kitarovićeva bo svoj petletni predsedniški mandat uradno začela v četrtek

Komentarjev 4
  • dragec 17:41 16.februar 2015.

    Dobra koka

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:49 15.februar 2015.

    nism dinozavr tko da ne poznam ravno tko dobr teh vaših če nisi naš si njihov scen.drgač pa po moje bi blo: z neposredno demokracijo naprej!!!

  • encijan 19:31 15.februar 2015.

    Ali po tvoje; za domovino, s Titekom naprej!!!