Svet > Hrvaška
16 ogledov

Hrvaška: Ugodnosti za domače goste?

Dubrovnik HTZ
Pri naših južnih sosedih obravnavajo možnost uvedbe turističnih kartic za svoje državljane, da bi tako spodbudili obisk domačih turistov.

Hrvati sledijo primeru Madžarov, ki je z ugodnostmi okrepila obisk domačih turistov. Hrvaški minister za turizem Anton Kliman se je o uvedbi turističnih kartic na Hrvaškem pogovarjal z ministrom za finance Zdravkom Marićem. Maja načrtuje obisk v Budimpešti, da bi se seznanil z madžarskimi izkušnjami, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Madžarskem so spodbudili domači turizem z uvajanjem "szep" kartice, ki je med letoma 2010 in 2015 prispevala k zvišanju domačih nočitev za skoraj 30 odstotkov, prihodki domačega turizma pa so se zvišali za 64 odstotkov, navaja Hina.

Kot dodaja, so z uvedbo "szep" kartice vsem podjetjem omogočili, da svojim delavcem poleg redne plače letno nakažejo 450.000 forintov (1435 evrov), za ta znesek pa je predviden nižji davek.

Na ta način so imeli na Madžarskem lani približno 290 milijonov evrov nakazil zaposlenim na "szep" kartice. Ljudje so denar večinoma porabili na turistične, gostinske in rekreacijske storitve. Dvig gotovine ni možen. Vključenih je bilo 26.500 podjetij in nekaj manj kot 1,3 milijona državljanov, omenjajo na hrvaškem ministrstvu za turizem.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bi z uvajanjem podobnega modela spodbudili turizem predvsem v notranjosti države.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 19:12 02.maj 2016.

    Teli se še ne zavedajo da so v EU in da domačih ni , oziroma so domači vsi iz EU-ja ! Dejmo EU -komisija butnt po glav ruknjene Hrvate !

  • izRODEk 11:43 28.april 2016.

    Hrvati imajo še toliko neizkoriščene obale, da bi lahko vsakemu Hrvatu podarili 10 metrov obale, pa bi je bilo dovolj za vse.