Svet > Hrvaška
2377 ogledov

Kje točiti na Hrvaškem bencin, dizel in LPG?

Bencinska črpalka na Hrvaškem Profimedias
Kje na Hrvaškem točiti bencin ali dizel? Zakaj je dobro obiti črpalke na avtocestah in ali je na otokih gorivo res veliko dražje kot na kopnem? Zakaj se pri sosedih uporabnikom vozil na LPG še posebej smeji?

Avtomobili, s katerimi se odpravljamo na poletne počitnice, potrebujejo gorivo. Če načrtujemo pot do vsaj 350 kilometrov oddaljenega cilja, gre računati, da bo potrebno ob hkratni lokalni uporabi vozila pred povratkom vsaj enkrat točiti gorivo tudi izven Slovenije. Ker se številni Slovenci odpravljajo na oddih v "Lepo njihovo", smo preverili posebnosti pri cenah bencina in dizla na Hrvaškem.

V primerjavi s Slovenijo, ki ostaja med redkimi državami z reguliranimi cenami motornih goriv na državnem nivoju, je na Hrvaškem prilagajanje tržnim lokalnim razmeram precej bolj intenzivno. Vsaka naftna družba cene tako ob upoštevanju vseh dajatev določi končno ceno po svoje, pri čemer lahko obstajajo občutne razlike pri posameznem energentu glede na lokacijo črpalke. 

"Po mojih izkušnjah so cene goriv na avtocestnih postajališčih občutno višje kot pa na črpalkah v mestih, čeprav je res, da so te razlike obstajale tudi pred deregulacijo oblikovanja cen," je za Žurnal24 pojasnil Branimir Hitrec, urednik hrvaške specializirane revije Autoklub. "Že dolgo je namreč pri nas mogoče določati ceno odvisno od lokacije, kot so avtoceste ali postaje na morski obali za oskrbo plovil. Vendar pa večje razlike v cenah pri nas opažamo, odkar je država dokončno umaknila roke od regulacije."

Njegove besede dokazuje spletna aplikacija hrvaškega ministrstva za gospodarstvo, ki na enem mestu omogoča primerjavo med cenami po posameznih energentih za vse bencinske črpalke v državi.

Primerjava med cenami na črpalki, ki se nahaja na avtocesti s tisto, ki je na mestni lokaciji vsaj malce stran od glavnih turističnih vpadnic, kaže na okoli 10 lip razlike pri litru goriva. To v praksi pri 50-litrskem rezervoarju pomeni okoli 0,7 evra prihranka, kar se morda ne sliši veliko, a za koga vseeno dovolj za obvoz. Lahko pa razlika dosega tudi po 20 lip pri litru, oziroma nekaj manj kot 1,3 evra pri polnem rezervoarju. "Večja je razlika v cenah med črpalkami avtocesta - mesto kot pa med kopno - otok," še dodaja Hitrec o neutemeljenem mitu, da je nujno napolniti rezervoar, še preden zapeljete na trajekt.

Na LPG se vozi 30 odstotkov ceneje

Razlika pri najbolj prodajanih gorivih, 95-oktanskem bencinu in dizlu med slovenskimi in hrvaškimi črpalkami ni velika, tako da taktiziranje, ali se na Hrvaško odpraviti z napol praznim rezervoarjem, počitniški denarnici ne pomaga veliko.

Drugače pa je pri tistih lastnikih, ki za pogon uporabljajo LPG plin. Če denimo na bencinskih črrpalkah v Sloveniji liter energenta stane najmanj 0,577 evra, na najbolj razširjenih Petrolovih polnilnicah pa 0,623 evra, je na Hrvaškem ta cena le okoli 3,35 kune oziroma 0,44 evra za liter.

To je 30 odstotkov manj kot pri glavnem slovenskem naftnem trgovcu. Njegovi črpalki v Vodicah in Zadru ga denimo prodajata za 3,54 kun na liter oz. 0,47 evra. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Floki123 11:44 11.junij 2015.

    Kako privarčevati:NE GREŠ k Hrdekom!

  • Papaja Popi 09:29 11.junij 2015.

    Iskalec najcenejšega goriva na hrvaškem - linkhttp://min-go.hr/#/