Svet > Hrvaška
128 ogledov

Kmalu bo dan delfinov

Tursiops truncatus, delfin Profimedias
V okolici Lošinja plava ena od najbolje raziskanih skupin dobrih delfinov.

Ste vedeli, da sta bila otoka Cres in Lošinj v preteklosti združena v en otok, ki so ga zaradi potreb trgovine umetno ločili s prekopanim kanalom pri Osorju? Lošinj je dolg 31 kilometrov, leži pa na severu Jadrana. Lošinj je bil do 13. stoletja redko naseljen, v 19. stoletju pa se je razvil v eno od vodilnih regionalnih pomorskih sil. Prebivalci otoka so bili zelo cenjeni zaradi izdelave jadrnic, samo mesto Mali Lošinj pa je imelo v 19. stoletju kar šest ladjedelnic.

Prvi turist na Lošinju je bil registriran leta 1885, ko se je na otoku začel zdravstveni turizem. Leta 1892 je bil po ukazu Ministrstva za zdravje Avstro-ogrske monarhije razglašen celo za klimatsko zdravilišče, takšen naziv ga spremlja še danes. Destinacija je zato priporočljiva predvsem za tiste z boleznimi dihal in alergike.

 Kmalu dan delfinov

Ena od glavnih zanimivosti Lošinja pa so zagotovo njihovi dobri delfini, ki so zahvaljujoč raziskovalnemu inštitutu Tethys ena od najbolje raziskanih skupin na celem Mediteranu. Z opazovanjem so začeli že leta 1987. Trenutno naj bi imela skupina 180 dobrih delfinov, prvega julija pa bodo na otoku praznovali Dan delfinov. Ta kot manifestacija poteka v Velikem Lošinju že od leta 1993, obsega pa razstavo otroških likovnih del, igre za otroke, razstavo fotografij, koncert na prostem, razne diaprojekcije in tako dalje. Vsako leto na novo oblikujejo majice z delfini.

 

Ker delfinom grozi veliko nevarnosti, se tako domačini kot tujci udeležujejo raznih prostovoljnih akcij, delfina lahko celo posvojite. Dobri delfini sicer veljajo za odporno in prilagodljivo vrsto, kljub temu pa izginjajo iz mnogih delov sveta. Njihov največji sovražnik je človek, ki jih namerno lovi, ubija, pogost je tudi slučajni ulov v ribiške mreže. Na Hrvaškem je seveda njihov lov prepovedan, od maja 1995 so v državi zaščiteni vsi morski sesalci. Več o prostovoljnih akcijah lahko preberete na www.plavi-svijet.org.

Če med vožnjo s plovilom naletite na delfine vedite, da gre za zaščitene živali in je zato tudi njihovo vznemirjanje kaznivo. “Plovila v neposredni bližini delfinov jih motijo in onemogočajo njihovo gibanje. Lahko jih prestrašijo, zmedejo, zmanjšajo njihovo sposobnost orientacije, lahko razbijejo ustaljeno skupino, spremenijo vedenje, podaljšajo čas potopa in povzročijo relokacijo na drugo mesto,” opozarjajo tudi v našem društvu Vivamar.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.