Svet > Hrvaška
175 ogledov

Most na Pelješac korak bliže

Most na Pelješac Reševalni pas/Twitter
Hrvaška je danes objavila javni razpis za gradnjo mostu med celino in polotokom Pelješac ter pristopnih cest. Začetek gradnje je predviden v prihodnjem letu, so povedali na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na približno pol milijarde evrov.

Vrednost samega javnega razpisa je ocenjena na 380 milijonov evrov, v Zagrebu pa pričakujejo, da bo Hrvaška 85 odstotkov sredstev ali 330 milijonov evrov črpala iz bruseljske blagajne, je potrdil minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Butković je dejal, da so prejšnji teden v Bruselj poslali vlogo za sofinanciranje gradnje mostu, ki bo čez hrvaško ozemlje prometno povezal skrajni jug Dalmacije s preostalim delom države, tako da pri vožnji v južno Dalmacijo ne bo treba več prečkati ozkega obmorskega pasu Bosne in Hercegovine. Ta je soglašala s projektom gradnje mostu, ki bo zgrajen blizu njenega edinega jadranskega pristanišča v Neumu. Plovne poti pod mostom bodo široke med 200 in 255 metri.

Kot je izpostavil minister za regionalni razvoj in sklade EU Tomislav Tolušić, gre za tehnično najbolj zahteven projekt na Hrvaškem ter za enega največjih projektov v EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ac-dc 06:59 21.junij 2016.

    Mi še tistega v Mednem ne moremo naredit. Ka me je sram kje živim..

  • blueone 22:40 20.junij 2016.

    saj ne veš za kolikokrat bi se podražilo in koliko aneksov bi bilo podpisanih

  • blueone 22:38 20.junij 2016.

    Moraš vedeti, da so imeli na hrvaškem 4 leta vojno...potem veš kje bi že bili in koliko je ura