Svet > Hrvaška
2002 ogledov

Na otok grškega junaka Diomeda

Palagruža Profimedias
Otočje Palagruža velja za eno najsamotnejših hrvaških turističnih destinacij, kjer lahko živite celo v svetilniku.

V Južni Dalmaciji se nahaja tudi samotno otočje Palagruža, ki je odprto za javnost od Hrvaške osamosvojitve. Nekoč je bilo to zaprto območje Jugoslovanske ljudske armade. Porašča ga sredozemsko rastje in je naravni rezervat s številnimi rastlinskimi in živalskimi endemičnimi vrstami.

Na otoku je tudi veliko arheološko najdbišče, s katerim naj bi najditelji dokazali, da je bila Palagruža otok grškega junaka Diomeda. Na otoku so našli večje količine grške posode, ki je sicer ni mogoče najti nikjer na Hrvaškem. To dokazuje, da je bilo otočje eno od postaj na trgovskih poteh že v času starih Grkov. Diomed naj bi bil tu tudi pokopan.

Živite lahko v svetilniku 

Palagruža velja za priljubljen postanek med jadralci, lahko pa tam ostanete dlje in si privoščite posebne počitnice. Na največjem otoku Veli Palagruži se lahko najame celo apartma v svetilniku. Tu boste doživeli res vroče in sončno vreme, saj po podnebju spominja na obale severne Afrike. Velja tudi za najbogatejše ribolovno območje na jadranu.

Nahaja se 123 kilometrov južno od Splita in 42 kilometrov južneje od otoka Lastovo in je celo bližje Italiji kot celinski Hrvaški. Do Splita se lahko odpeljete z avtom, tam vas bo trajekt odpeljal do Vale Luke na otoku Korčula, nato se odpeljete z avtom do mesta Korčula. Tam pa se s čolnom zapeljete do Palagruže. Svetilnik Palagruža je bil sicer zgrajen že leta 1875, stoji pa na sredini otoka na višini 90 metrov. Palagruža ima tudi dve lepi prodnati plaži, ki sta zaradi plitvine primerni tudi za kopanje otrok.

Palagruža | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.