Svet > Hrvaška
194 ogledov

Najcenejša evropska znamenita mesta po izračunih Britancev

Dubrovnik HTZ
Ne veste kam pobegniti čez vikend? Britanci objavili seznam evropskih mest, v katerih boste najmanj zapravili. Med prvimi desetimi je tudi Dubrovnik.

Na seznamu "City Cost barometer" (stroškovni barometer mest) se je med desetimi najcenejšimi evropskimi mesti, kamor bi lahko pobegnili na kratek oddih, znašel tudi Dubrovnik, kar je precej nenavadno, glede na to, da starodavno mesto velja za najdražjo hrvaško turistično destinacijo. 

Nedavno smo poročali, da je za uro parkiranja treba odšteti 5,25 evra, pred dnevi pa je od tamkajšnjih mestnih oblasti prišla še, da prihodnje leto podražili še vstopnino za ogled mestnega obzidja, iz dosednajih 16 na dvajset evrov.

Preberite šeV Dubrovniku podvojili cene parkiranja za čas turistične sezone

Kot piše britanski The Independent, so v omenjenem barometru upoštevane cene 12-tih ponudb, od večerje s tremi vhodi, ki vključuje tudi steklenico vina, do dveh nočitev v hotelu s tremi zvezdicami.

V izračunih so upoštevali še stroške javnega prevoza z vstopnicami za ogled znamenitosti ter ceno skodelice kave in steklenico piva. 

Za vikend oddih v Dubrovniku naj bi po njihovem zadostovalo že 173 evrov na osebo: 52 evrov soba, slabih deset evrov stane povratna karta za prevoz z letališča (9,67). Dobrih osem evrov (8,28) stane dubrovniški javni prevoz za 48 ur, so zapisali.

Med stvarmi, ki si jih boste najverjetneje privoščili, pa so Britanci dodali še kavo (1,10), pivo (2,10) in večerja za dva, ki naj bi v Dubrovniku v povprečju stala 44 evrov.

Mnenja in izkušnje o tem, kako drag je Dubrovnik, se verjetno razlikujejo. Dejstvo pa je, da je skodelica  kave na znamenitem Stradunu okoli tri evre.

Top deset najcenejših poletnih destinacij

Najcenejše mesta ta hip so vzhodnoevropske prestolnice, navaja Daily Mail. Na prvem mestu je tako Varšava. V poljski prestolnici je treba za 12 tipičnih stvari, ki bi si jih najverjetneje privoščili v 48 urah, odšteti dobrih 143 evrov. 

1. Varšava, Poljska

2. Vilna, Litva

3. Budimpešta, Madžarska

4. Riga, Latvija

5. Krakow, Poljska

6. Lizbona, Portugalska

7. Dubrovnik, Hrvaška

8. Praga, Češka

9. Moskva, Rusija

10. Atene, Grčija

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.