Svet > Hrvaška
169 ogledov

Naravno območje z zdravilnim peloidom

Pag Profimedias
Peloid se uporablja predvsem za zdravljenje revmatičnih obolenj in dermatoloških bolezni.

Ali veste, kaj so peloidi? Definicijo za peloid je že daljnega leta 1937 uvedlo Mednarodno društvo za medicinsko hidrologijo. Pravi, da so to naravni produkti sestavljeni iz mešanice mineralne, morske ali jezerske vode z organskimi ali anorganskimi snovmi, ki so nastale z geološkimi ali biološkimi procesi in se uporabljajo v terapijah v obliki oblog ali kopeli.

Za ravmatična obolenja 

Eno najbolj znanih naravnih območij, kjer je veliko zdravilnega peloida, najdemo na otoku Pagu. Površina Lokunje na Pagu je veliko področje plitkega morja, kjer se je dolga tisočletja nabiral peloid. Čeprav imamo na Pagu še druga območja s tem zdravilnim muljem, ga je v Lokunji največ. Uporablja se predvsem za zdravljenje revmatičnih obolenj in dermatoloških bolezni, uporabljamo pa ga z enostavnim nanašenjem na naše telo. Na sebi ga imamo oro do dve, nato pa ga izperemo s kopanjem v morju. Morda nas bo nekoliko zmotil neprijeten vonj. Blato je temno sive barv, ko se posuši, postane skoraj belo.

Če vas srbijo prsti in bi zdravilni peloid radi odnesli domov, nikar. Sodeč po raziskavah se njegove zdravilne lastnosti ob neprimernem hranjenju hitro izgubijo.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.