Svet > Hrvaška
23 ogledov

Slovenci se držimo Hrvaške

par počitnice plaža morje Shutterstock
Za družine z otroci je še vedno najbolj priljubljena destinacija Hrvaška. Slovenci sicer množično dopustujemo tudi v Turčiji, Egiptu, Tuniziji in Grčiji.

Slovenci najpogosteje dopustujemo na Jadranu, priljubljene pa so tudi počitnice v drugih sredozemskih državah. Za Hrvaško se zelo pogosto odločajo družine z otroci. "Imam že rezervirane počitnice na Hrvaškem," pravi oče treh otrok. "Letenje z letalom ne pride v poštev, saj imam tri otroke in bi moral za starejša dva plačati letalsko karto. Za mojo situacijo je Hrvaška trenutno najbolj ugodna."

Družine z otroci se odločajo za točke s plažami za malčke, kot so Brela na Makarski, Crikvenica, Biograd na Moru, Zaton in Nin pri Zadru, Baška na otoku Krku, Orebić na Peljašacu, Lopar na Rabu, Omiš, Cres ali Lošinj.

Rezervacije tudi eno leto prej

Nekateri počitnice za prihodnjo sezono rezervirajo že po koncu prejšnjega dopusta. "Dopust imam rezerviran že od lanske sezone," pravi mamica dveh šoloobveznih otrok. "S partnerjem imava dopust vsako leto ob približno istem času, apartma nam je všeč, ker je blizu morja, prav tako plaža," dodaja. "Ker bi se rada spočila, nisem za eksperimentiranje."

Drugače pravijo v družini s štirimi otroci, kjer že leta odhajajo na dopust v tujino v lastni režiji in na različne lokacije. "Kampirali smo že na Korziki, v Italiji, Franciji," pravi oče. "Če ne kompliciraš preveč, se da to potovati tudi z otroci."

Da se rezervacije začenjajo že zelo zgodaj potrjujejo tudi turistični delavci. "Ultra ultra first minute rezervacije imamo že decembra, januarja, februarja, ko je tudi izbira največja," pravi Nika Vrhovnik s turistične agencije Palma. "Se pa seveda mnogi odločajo prav v teh tednih, vsekakor pa priporočamo čim prejšnjo rezervacijo, še posebej, če gre za najbolj priljubljene počitniške termine od sredine julija do sredine avgusta."

plaža, otroci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V turistični agenciji Sonček poudarjajo, da so pohiteli predvsem tisti, ki točno vedo, kaj želijo in so si želeli to tudi zagotoviti. Sicer je, kar se tiče rezervacij, junij precej močan mesec, tukaj pa je tudi že obdobje ponudb v zadnjem hipu.

Top destinacije so v Sredozemju

Počitniški vedenjski vzorci sicer ostajajo že leta podobni. "Odstopanj v primerjavi s preteklimi leti ne opažamo - zelo priljubljena počitniške destinacije ostajo Grčija, Egipt, Turčija, tudi Ciper in Tunizija, pa seveda jadranska obala, ki ostaja kar vsa leta med Slovenci priljubljena izbira za počitnice, tako Istra, Kvarner z otoki, Dalmacija," pojasnjuje Vrhovnikova.

Da tudi letos po pričakovanju izstopa hrvaška obala, potrjujejo tudi v turistični agenciji Sonček. "Zanimive so tudi slovenske destincacije (morje, terme, hribi), od počitnic z letalom pa Turčija, Egipt in Grčija. Družine še vedno največ zahajajo na Jadran, saj jih 'pod črto' takšne počitnice še vedno stanejo najmanj," pravijo v Sončku.

All inclusive in plačevanje na obroke

Dodajajo, da družine zelo rade posegajo po 'all inclusive' hotelih, saj je končni znesek dopusta zelo jasen. "Stroškov v kraju bivanja v bistvu ni več," pojasnjuje Nataša Jeza Kotnik iz Sončka in dodaja, da se mnogi odločajo za obročno odplačevanje.

"Kar se tiče tujine, družine še vedno največ za svoj denar dobijo v Turčiji," poudarja Jeza Kotnik. "Bolj popotniško usmerjeni pa se najbolj odločajo za grške otoke."

Ritem na grških otokih drugačen kot na celini

Grčija, ki ji grozi bankrot, v letošnji turistični sezoni pričakuje večji obisk turistov kot lansko leto. Med njimi bodo tudi Slovenci. "Prav na grških otokih so nekateri hoteli v najbolj udarnih terminih že nekaj časa polni," pravijo na Palmi, kjer izražanja posebne skrbi glede situacije v državi med slovenskimi gosti ne zaznavajo.

Krk | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V Sončku pa poudarjajo tudi, da ne glede na bodoči razvoj dogodkov v Grčiji že od nekdaj velja, da so otoki in njihov ritem povsem ločeni od dogajanja na celini. "Na otokih ni bilo nikdar zaznati večjih nihanj v številu obiskovalcev," pravi Jeza Kotnik.

Tisti, ki se želijo izogniti poletne vročine pa se odločajo tudi za severne kraje. "V poletnih mesecih so zelo aktualna potovanja v severne, bolj sveže kotičke Evrope, kot so Škotska, Irska in Skandinavija," poudarjajo v Palmi.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Igor Trček 15:45 08.marec 2016.

    Ista soba isti termin 22% več kot lani.... Odgovor na moje nerganje: Cijene visoke sezone ove godine vrijede do 02.09. zbog vrlo velike potražnje za sobama. Cijena obiteljske Comfort sobe u traženom terminu, s uključenim popustom za rani ...prikaži več booking, trenutno iznosi 775,00 kn po osobi i danu.

  • Žurnalček 17:57 03.marec 2016.

    Ja pa še to : Tam te ne bo nobeden po gobcu , ker zvečer al pa v gostilni poješ venček domačih ! Pa tudi po Srbsko lahko naročiš , saj razumel te tko ne bodo !

  • Žurnalček 12:28 03.marec 2016.

    Ne vem zakaj vsi norijo na Hrvaško , ko pa so cene manjše v vseh kampih Ligurijske in Azurne obale . V septembru , ko je tam še najvećje poletje , na H pa že dež , so cene za ...prikaži veča 50% nIžje v I in F . Enako tudi hrana v marketih , sadje, vino . Javne plaže so brezplačne , peščene, dolžine tudi 5km z brezplačnimi tuši na vsakih 100m ! Ne more se pa nobeno HR mesto primerjati z San Remom , Nico, Canesom , St. Tropezom , Imperio , Genovo in Padovo , Verono, Gardo , Milanom ; ta mesta so namreč na vaši poti do morja !