Svet > Hrvaška
157 ogledov

Šport za celo leto

kajtanje Profimedias
Za začetek poiščite dobro šolo ali inštruktorja kajtanja, pomembna je tudi izbira destinacije.

Kajtanje štejemo med ekstremne športe, ki iz leta v leto navdušuje več ljudi, njegovim užitkom pa se lahko prepuščamo čez celo leto. Kajtanje ali kiteboarding lahko izvajamo na vodi, snegu ali travi in pesku, za premikanje na deski pa izrabljamo padalo ter veter.

V zimskem času izvajamo tako imenovani snowkiting, kjer uporabljamo smuči ali desko, na travi in pesku uporabljamo mountainboard ali buggy, na vodi pri kitesurfingu pa kiteboard.

Začnite v šoli 

Če bi radi preizkusili kitesurfing, je prav zdaj idealen čas za to. Za začetek poiščite dobro šolo in se udeležite šole kajtanja, ki ponavadi zajema okoli 20 učnih ur. Kitesurfing ne velja za nevaren šport, lahko pa postane nevaren, če ga ne izvajamo pravilno. Preverite, ali vam v šoli na izposojo ponujajo tudi opremo, da je na začetku ne boste kupovali. Morda vam kajtanje le ne bo všeč. Kasneje boste kupili svoj kiteboard, trapez, kite in bar. Med kajtanjem boste namreč uporabljali desko z vezmi za noge, okrog pasu pa boste imeli privezan trapez. Zmaja boste upravljali z barom, ki izgleda kot nekakšna oblečena palica.

Nekaj točk na Hrvaškem

Prav v tem času veliko kajtarjev čez vikende zavije na morje in izkoristi ugoden veter, veliko primernih točk imajo naši južni sosedje. Za začetnike veljata za dobri točki Medulin in Neretva. Zanje namreč niso primerne točke, kjer je voda globoka in valovita. Imeti morate dovolj prostora za dvig kajta, preverite tudi dostop do vode. Po ostrih skalah se lahko resno poškodujete. V sami sezoni julija in avgusta je kajtanje na mnogih točkah nemogoče zaradi kopalcev, zato jih večina kajta pred in po vrhuncu turistične sezone.

Neretva je za začetnike idealna, ker je tam nizka in mirna voda, piha pa enakomeren veter. Tudi prostora je dovolj. Med bližnjimi destinacijami je denimo Ližnjan, najbolj znani hrvaški točki za kajtanje pa sta najbrž polotok Pelješac in Bol na otoku Braču. Sicer so kajtarji prisotni na številnih drugih točkah, vidimo jih lahko v Umagu, Červaru, v Premanturi, Zambratiji in tako dalje.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.