Svet > Hrvaška
24 ogledov

Tako varna država je Hrvaška

Hrvaška policija Profimedias
Turisti najbolj ogroženi v prometu. Lani poleti na hrvaških cestah umrlo 150 oseb, od tega dvajset tujih državljanov, kar je bilo za petino več kot v letu prej.

Varnost na Hrvaškem v preteklih turističnih sezonah je bila po navedbah hrvaške policije izjemno visoka. Ocenili so, da se bodo ugodne varnostne razmere nadaljevale tudi letos, ko pričakujejo več kot 15 milijonov turističnih obiskov. Lani je bilo na Hrvaškem približno 14,3 milijona turistov.

Potencialna nevarnost terorističnega napada

Možnost terorističnega napada na Hrvaškem je na drugi od petih stopenj, kar pomeni, da ni informacij, ki bi nakazovale na dejanski sum napadov, vendar pa obstaja potencialna ogroženost, je še ocenila hrvaška policija, kjer so prepričani, da migracijske poti ne bodo imele nobenega vpliva na turistično sezono na Hrvaškem, tudi če bi se znova odprla balkanska begunska pot.

Hrvaške ceste turistom največja nevarnost

Pomočnik glavnega direktorja hrvaške policije Krunoslav Borovec je novinarjem dejal, da je, kljub dobrim cestam na Hrvaškem, za turiste največje tveganje v prometu. Zato je voznike pozval, naj se odpravljajo na pot spočiti in pripravljeni ter naj vozijo previdno in odgovorno.

prometna nesreča Hrvaška Skadar | Avtor: Hrvoje Jelavić/Pixsell Hrvoje Jelavić/Pixsell
Navedel je še, da je lani poleti na hrvaških cestah umrlo 150 oseb, kar je bilo za petino več kot v letu prej. Lani je na hrvaških cestah umrlo 20 tujih državljanov, lažje ali težje poškodovanih pa je bilo 265 oseb.

Borovec je tudi dejal, da je Hrvaška na vrhu lestvice, ko gre za število umrlih v prometnih nesrečah v evropskih državah, v katerih je povprečje med 45 in 65 umrlih na sto tisoč prebivalcev.

Kriminala malo

Hrvaška pomorska policija | Avtor: Duško Jaramaz/PIXSELL Duško Jaramaz/PIXSELL
Hrvaške policijske statistike tudi kažejo, da je stopnja kriminala zelo nizka in znaša 1382 kaznivih dejanj na 100.000 prebivalcev. Policijski kazalci indeksa nasilja, ki temelji na štirih osnovnih kaznivih dejanjih - umor, posilstvo, oboroženi rop in težke poškodbe - kažejo, da je na Hrvaškem 55 tovrstnih dejanj na 100.000 prebivalcev.

"Tveganje, da bi žrtve bile tuji gosti, je izjemno nizko. Ena izmed raziskav je pokazala, da verjetnost, da bo turist na Hrvaškem žrtev kaznivega dejanja manjša, kot je v njegovi domovini", je poudaril Borovec.

Obenem je dejal, da so imeli lani po šestih letih znižanja števila kaznivih dejanj, nekoliko več kriminala. Policisti so ocenili, da to ni bila posledica poslabšane varnosti, temveč večjega števila turistom.

Na pomoč tudi slovenski policisti

Tudi letos bodo hrvaškim policistom julija in avgusta na obali pomagali njihovi kolegi iz notranjosti države, pričakujejo pa tudi več kot 70 policistov iz 17 držav, ki bodo ukrepali v primerih, ko bodo vpleteni tuji turisti.

Pag, Hrvaška | Avtor: Grega Prebil Grega Prebil
Iz Slovenije bodo letos med turistično sezono na Hrvaškem delovali trije slovenski policisti. Ti bodo med 1. julijem in koncem avgusta na otokih Krk in Pag ter v Pulju.

Mednarodna policijsko sodelovanje v okvirju projekta Varna turistična sezona na Hrvaškem poteka od leta 2006

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:12 13.junij 2016.

    Bom vam jaz povedal kako varna je RH . Imajo 500.000 veteranov in vsak od njih ima doma orožje in še kakšno bombo za spomin . Od tega števila jih ima 20.000 PTS , se pravi , da je delno ...prikaži več norih . Na cestah RH umre letno okoli 600 ljudi , kar je 5 x več kakor v SLO. Večina nesreč domačinov je vezana na alkohol , kar hitro pa se lahko znajdete s takim v stiku . Rekorderja v prekrških imata po 2500 prekrškov , pa jim nobeden nič ne more. Kar se pa hrane tiče , pa prečitajte tisti komentar prej o ukradenem govedu !