Svet > Hrvaška
1802 ogledov

Top kolesarske poti od Istre do Dalmacije

Hrvaška kolesarjenje 24sata
Hrvaška prepletena s kolesarskimi potmi.

Za tiste, ki si ste si letos zaželeli avanturo na kolesih, je Hrvaška ravno tako odlična priložnost, saj se ponaša s številnimi zanimivimi kolesarskimi potmi. Pred vami so najboljše kolesarske poti v Istri, Gorskem kotarju in Dalmaciji. 

Začnimo z Istro, kjer je kolesarjenje še posebej priljubljeno.Tisti bolj navdušeni verjetno že poznate Porezano, urejeno kolesarska pot, ki vodi po poti bivše železnice od Trsta do Poreča, torej tudi preko Slovenije.

Porezana | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Popotovanje po njej je enkratno kolesarsko doživetje, poznavalci pa priporočaji dva, tri ali petdnevni izlet. Ogledali si boste lahko številne znamenitosti in mesta, ter se razvajali ob čistem zraku in neokrnjeni naravi.

Hrvaška Istra veliko ponuja tudi gorskim kolesarjem. V naravnem parku Učka je tako na razpolago kar osem označenih kolesarskih poti različne zahtevnostne stopnje in to v dolžini 180 kilometrov.

Tisti najbolj aktivni kolesarski vikend začnite s pogledom na Kvarnerski zaliv, od tam pa v hrib med lepote Učke.

Kolesarjenje | Avtor: Profimedias Profimedias


 Še hriboviti del Hrvaške

Gorski kotar na primer ponuja Goransko kolesarsko transverzalo, ki povezuje vsa mesta in občine v Gorskem kotarju. Transverzala ponuja 260 kilometrov čistega užitka, tudi za tiste zahtevnejše kolesarje.

Kolesarjenje | Avtor: Profimedias Profimedias

Urejene in označene kolesarke poti ponuja tudi Nacionalni park Plivička jezera, oziroma njegovo severno in južno obrobje.

Na kolesu po Dalmaciji

Severna Dalmacija ponuja 48 kilometrov dolgo kolesarsko pot okoli Vranskega jeza. Cesta je  v glavnem makadamska in prečka naravni park Vransko jezero in tamkajšnji otrnitološki rezervat. 

Sledi Dalmatinska zagora, s šesto kilometri kolesarskih poti, če pa bi radi še juženje proti Dalmaciji, poznavalci predlagajo polotok Pelješac.

Pelješac, polotok, Hrvaška | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Okoli štirideset  kilometrov dolga proga bo zadovoljila tako rekreativce kot zahtevnejše kolesarje, ki se bi se mogoče želeli povzpeti še v hrib, po dober razgled in med nasade oljk. 

Še to: tudi znameniti Dubrovnik oziroma njegova okolica ponuja odlična doživetja pa oznančenih kolesarskih poteh. S kolesom lahko raziščete otoke Lopud, Šipan ali Koločep.

Otok Mljet | Avtor: Shutterstock Shutterstock

S kolesom lahko prevozite tudi otok Mljet, oziroma tamkajšnji nacionalni park, kjer ponujajo tudi najem koles. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.