Svet > Hrvaška
301 ogledov

Z najožjo ulico na svetu

Krk
1/7
EPA
Znan po narodni popevki in zlato rumenem vinu ...

Mesto Vrbnik na otoku Krku je zagotovo eno najbolj znanih na Hrvaškem, predvsem zaradi popevke “Vrbniče nas morem”.

Zgradili so ga na posebnem mestu, ki leži petdeset metrov nad gladino morja in s steno, ki se dobesedno potopi v morje. Prve omembe o mestu segajo v leto 1.100, ko so se prebivalci večinoma ukvarjali s kmetijstvom, manj pa s pomorstvom in ribištvom.

Vino žlahtina 

Danes je njegov najpomembnejši proizvod zlato rumeno vino žlahtina, ki je poznana po vsej Hrvaški. Gre za lahko in osvežujoče vino s sadno aromo, ki ga moramo ohladiti na osem do 12 stopinj Celzija.

Po pričanju starejših občanov, ko vino še ni bilo tako slavno, so ga pridelovali le za lastne namene. Zato so se večinoma ukvarjali s poljščinami, da so lahko nahranili družino, trte pa so si prisvojile mesto na robovih.

Mesto je znano po svojih ozkih ulicah, zato ne čudi dejstvo, da je najožja ulica na svetu prav tukaj.

Slovenci ga obožujejo 

Otok Krk je sicer zelo priljubljen tudi med Slovenci, kar priča letos objavljena statistika. Med lanskima januarjem in decembrom so na drugem največjem hrvaškem otoku zabeležili 4,2 milijona nočitev, desetino več kot leta 2014, je sporočila krška turistična organizacija.

Skoraj polovica turistov je dopust preživela v zasebnih apartmajih. Zanimivo, med zabeleženimi nočitvami je bilo Hrvatov le 194 tisoč, Slovencev pa kar 677 tisoč.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 22:46 18.marec 2016.

    Ma jebeš hrvate, bojkotirat jih je treba

  • Žurnalček 02:10 16.marec 2016.

    Vrbniće nad morem in ne !