Svet > Hrvaška
82 ogledov

Za ljubitelje narave in zgodovine

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Obiščite otočje, ki so ga obiskale številne znane osebnosti, med drugim tudi člani kraljeve družine in filmske zvezde.

Hrvaški Brioni, ki jih sestavlja 14 otokov, so priljubljena točka za ljubitelje narave in zgodovine. Na največji brionski otok – Veliki Brion vas bo popeljala ladjica iz Fažane, kjer že lahko vidimo številne fotografije iz časov, ko so bili Brioni Titovi in ko je na otočje sprejemal številne elitne obiskovalce kot so tuji predsedniki držav in Hollywoodski zvezdniki. V tistem času je bilo otočje za ostale državljane zaprto, po njegovi smrti leta 1983 pa so ga razglasili za narodni park in spominsko območje.

Brioni imajo bogato zgodovino. Ponašajo se celo z odtisi stopnij dinozavra, sodeč po ostankih neolitskega naselja v uvali Javorika pa so bili s strani človeka prvič naseljeni v tretjem tisočletju pred našim štetjem. Histri so otočje imenovali Brevona, leta 177 pa so Stari Rimljani osvojili istrski polotok, rimski bogataši pa so si na Velikem Brionu postavili vile in lepo uredili zemljišča.

Ljubitelj dreves in narave

Največ je za lepoto tega otočja naredil avstrijski industrijalec Paul Kupelwieser, ki se je zaljubil v Brione, jih leta 1893 kupil, za upravitelja pa postavil zelo priznanega strokovnjaka za gozdove Alojza Čufarja. Kupelweiser je bil velik ljubitelj dreves in je zato na svojih številnih potovanjih vestno zbiral semena in sadike, ki jih je Čufar vzgojil in so jih posadili po otočju. V tistem času so gradili nova pristanišča, ceste, stavbe, obnovili stare stavbe in iz celine napeljali celo vodovod. Kupelweiserju je bilo otočje tako všeč, da ga ni odvrnila niti malarija, ki je morila na otočju. S pomočjo znanega nobelovega nagrajenca Roberta Kocha so rešili tudi ta problem in zatrli smrtonosno bolezen.

Brione je tako kmalu spremenil v elitno turistično destinacijo in kmalu so jih obiskovali celo člani kraljevih družin. Brioni so prvo svetovno vojno lepo preživeli, prizadela pa jih je gospodarska kriza. Ker je kriza močno prizadela tudi sina Paula, Karla Kupelweiserja, Brionov ni mogel obnavljati, leta 1930 pa je storil samomor. Lastništvo so leta 1936 prevzeli Italijani.

Bombardirali otočje 

Brionom ni bila prizanesljiva druga svetovna vojna, vojaki so pustošili po otočju, zavezniki so leta 1945 otočje celo bombardirali. Josip Broz Tito je Brione prvič obiskal leta 1947 in v njih takoj prepoznal potencial za čudovito poletno rezidenco, čeprav je bilo porušenih veliko stavb. Pri obnovi in gradnji stavb sta med drugim pomagala tudi naš Jože Plečnik in njegov znani učenec Vinko Glanz. Brioni so bili obnovljeni, postali Titova luksuzna rezidenca in pomembna točka, kjer je sklepal številne dogovore. V tem času so Brione obiskale številne znane osebnosti, kot so Thomas Mann, Jems Joyce, Franc Ferdinand, Industrijalci Siemens in Škoda, Elizabeth Taylor, Sophia Loren in številni drugi. 

Brione so za javnost odprli le nekaj let po Titovi smrti in obiskovalci so bili navdušeni nad čudovitimi vilami, zanimivim živalskim vrtom, kjer so bile tudi velike mačke, imeli so celo dva slona in žirafe.

Danes si nekatere živali ogledamo v safariju. Narava naBbrionih je čudovita, dobro so poznani po čudovitem golf igrišču. Ogledamo si lahko Titov spominski muzej in njegov kadilak, ki ga obiskovalci celo najamejo. Brione si številni ogledajo s panoramsko vožnjo z vlakcem, na njih lahko prespimo.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.