Svet > Hrvaška
709 ogledov

Zanimivosti otoka Korčula

Korčula Profimedias
Prvi sodoben hotel so odprli pred več kot sto leti, od tedaj se je razvijala v različne smeri turizma. Danes ponuja pestro izbiro za vse okuse.

Korčula je eden od hrvaških otokov, ki ima dolgoletno tradicijo tudi v turizmu, saj so prvi sodobni hotel odprli že leta 1912. Na otok odhajajo tako družine kot mladi, privlačen je tudi za starejše, ki jih privabi tako imenovani zdravstveni turizem. Tega omogočajo blaga klima, čisto morje in znano zdravilno blato.

Nahaja se v Srednji Dalmaciji, njena otoška obala je dolga 182 kilometrov. Obala njenih bližnjih otočkov nam ponuja še dodatnih 54 kilometrov obale. Na Korčuli boste imeli veliko izbiro lepih plaž in zalivov, med njimi tudi tiste težje dostopne in z manj turisti. Znana je po dobrem vinu, turisti pa imajo možnost za šport in rekreacijo, posebej za vodne športe. Posebnost Kročule so tudi viteške igre, ki jih prirejajo že od 15. stoletja.

Tudi arhipelag

Otok ima čudovita mesta, med njimi je tudi mesto Korčula, kjer naj bi se rodil znani svetovni popotnik Marko Polo. V lepem srednjeveškem mestu si morate ogledati katerdralo svetega Marka, Gospejino cerkev, mestni muzej, očaralo pa vas bo tudi mestno obzidje.

Korčula je bogata z naravnimi lepotami, v bližini mesta Korčula je arhipelag, ki ga sestavlja dvajset nenaseljenih otočkov zaraščenih v gosto makijo in s pristopno obalo, kjer so tudi predeli primerni za sončenje. Na hribčkih med mestom Korčula in vasjo Zrnova vas bodo očarali stari vinogradi in nasadi oljk, vmes pa rastejo prečudoviti gozdovi samoniklih cipres. Med dopustovanjem na Korčuli si je potrebno vzeti čas tudi za obisk zaliva Pupnatska luka, ki ima belo prodnato plažo. Domačini so ponosni na najstarejše drevo na otoku, na staro cipreso, ki se bohoti pred cerkvijo v Čari.

Zagotovo vas bo navdušilo mesto Blato, ki se nahaja med sedmimi hribi in je obdano z zelenjem. V sredini mesta je prečudovit drevored, ponašajo pa se tudi s tovarno ladijske opreme. Mesto je bilo naseljeno že v rimski dobi, v njem pa je ohtranjen renesančno – baročni grad z obrambnim stolpom družine Arnerić.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.