Svet > Hrvaška
413 ogledov

Zaradi migrantske krize v Grčiji veliko povpraševanje po počitnicah na Hrvaškem

Mediteranska španska obala Profimedija
Z rezervacijo počitnic v Grčiji velja počakati, z rezervacijo počitnic na Hrvaškem pa pohiteti.

"Zadnji teden se je povpraševanje po Grčiji malce zaustavilo, odpovedi pa ne beležimo. Veliko ljudi, ki si želi na Sredozemlje, z rezervacijo še čaka," pravijo na turistični agenciji Sonček.

Po podatkih grških turistični agencij je povpraševanje po počitnicah v Grčiji zaradi migrantske krize, kljub nižanju cen in posebnim ponudbam, upadlo za 60 odstotkov, na otoku Lezbos pa celo za 90 odstotkov.

grčija, turisti | Avtor: EPA EPA

Grški otoki pri Slovencih še vedno popularni

"Beležimo podobno zanimanje za počitnice kot lansko leto ob istem času. Manjše povpraševanje beležimo samo za otok Lezbos," pravijo na agenciji Kompas. Pri Slovencih so grški otoki še vedno polularni, na Kompasu je denimo povpraševanje po grških otopkih še vedno na prvem mestu. "Največje povpraševanje in tudi število rezervacij beležimo za počitnice v Grčiji - Kreta, Rodos, Zakintos, Lefkas, Kefalonija, Santorini, Skiatos in Karpatos," pravijo. "Slovenci so zaenkrat največ izbirali med Kikladskimi otoki in Kreto, ki so vendarle malce oddaljeni od begunskih zgodb," pravijo na Sončku.

Če letos želite na Hrvaško, pohitite z rezervacijo!

Hrvaška obala | Avtor: Profimedias Profimedias
Med slovenskimi turisti je letos popularna tudi Španija, tako Costa brava kot Kanarski otoki pa tudi Italija. Na račun Grčije ter tudi Egipta in Turčije pa zelo pridobiva Hrvaška. "Rezervacije za Hrvaško so v močnem porastu, kar pa ne velja samo za Slovence, pač pa za turiste iz celotne Evrope. Kdor si letos želi na Hrvaško, mu svetujemo, da s svojo rezervacijo zelo pohiti," pravijo na Sončku.

Do vrhunca poletene sezone so še štirje meseci, kaj se bo dogajalo z begunsko krizo v Grčiji, ne zna nihče napovedati. Grške oblasti svarijo, da bi v naslednjih mesecih v Grčiji lahko ostalo 70 tisoč ljudi, analitiki na drugi strani napovedujejo, da se bo begunski tok spremenili in bodo begunci krenili bodisi po Bolgariji ali, še bolj verjetno, preko Albanije in Dalmacije.

Kaj torej narediti, še čakati z rezervacijo?

"To je osebna odločitev. Če ste zaskrbljeni zaradi razmer ob Egejskem morju, vendar si še vedno želite na počitnice na grške otoke, obstaja veliko možnosti - recimo Kiklandski otoki,  kot Paros, Naxos in Santorini ter Jonski otoki, kot so Krf, Kefalonija in Zakintos," svetujejo turistom pri Telegraphu.

Na turističnih agencijah zanikajo, da bi turisti odpovedovali rezervacije, do nas pa so vendarle prišle informacije o tem, da si je kar nekaj ljudi premislilo in rezervacijo počitnic v Grčiji zamenjalo za alternativno rezervacijo v Španiji ali Italiji.

Počakati na "last minute"?

Ker je razvoj dogodkov v Grčiji težko napovedati in ker je malo verjetno, da bi zunanje ministrstvo odsvetovala potovanja na grške otoke, kar bi pomenilo, da mora agencija ponuditi alternativno potovanje, je z rezervacijami smiselno počakati in razmere ponovno preveriti pred poletjem, svetujejo na Telegraphu.

Rezervacijo je sicer možno odpovedati kdaj koli, vendar pa finančne posledice odpovedi niso enake, če odpoveste mesec dni ali pa tik pred odhodom. Če  odstop ni pravočasen (pri presoji se upošteva vrsto in vsebino potovanja), sme turistična agencija  zahtevati plačilo določenega odstotka od cene potovanja. Lestvico zneskov (v odstotkih) objavijo turistične agencije običajno v svojih splošnih pogojih za potovanja. Če je odstop pravočasen, pa si sme agencija zadržati le administrativne stroške.




Komentarjev 11
  • Žurnalček 20:35 16.marec 2016.

    Še pozabil : pri hiši je ELAN 19 za dnevno jadranje 50 € in Istranka za ribolov na trnk z ribičem - brezplačna in samo za 1 osebo !

  • Žurnalček 20:25 16.marec 2016.

    Pozabil : rezervacija 10% od rezervirane oblike najema .

  • Žurnalček 20:16 16.marec 2016.

    No da dam svojo ponudbo : Brač -Supetar JUNIJ in SEPTEMBER v apartmanu -stanovanje 80m2 , 2 kopalnici , 2 sobi - ena 2+1 , ena 2 osebi , kuhinja, jedilnica dnevni prostor -1 ležišče za otroka , polovično pokrita ...prikaži veča terasa 30m2 , dva balkona vse v prvi vrsti ob morju , razgled na 40km Splitsko -Omiške rivjere, parkirišče brezplačno tudi za gliserje , rampa za spuščanje 100m od hiše brezplačna , do morja 100m s svojo parcelo ob državni obali v senci , na plaži restavracija , do mesta, bolnice , policije, trgovine, trajekta , avtobusa 200m po 20 € na osebo otroci brezplačno . Možen najem apartmana tudi samo z eno sobo 50 € . Od 15avgusta do 31avg. 80 € polovička 55 . Oddajam samo Slovencem .