Svet
10 ogledov

Hrvaške bolnišnice nimajo denarja za zdravila

dubrovnik Shutterstock
Nekatere bolnišnice na Jadranu nimajo denarja za zdravila. Najhuje je v Dubrovniku, Zadru in Pulju.

Več hrvaških bolnišnic je v finančnih težavah. Najhuje je v turističnih središčih Dubrovniku, Zadru in Pulju, kjer so na voljo le najnujnejša zdravila, prav tako pa sprejemalo le nujne primere in paciente s hudimi kroničnimi boleznimi.

Država ne plačuje

Težava je nastala, ker ministrstvo za zdravje splošnim bolnišnicam, ki so večinoma financirane iz občinskega denarja, ni nakazalo obljubljenega denarja. Ministrstvo je denar nakazalo le kliničnim centrom, kar je za Index.hr potrdil tudi minister Rajko Ostojić.

Manjše bolnišnice se zaradi tega spopadajo s finančnimi težavami. V Dubrovniku so denimo brez nekaterih antibiotikov in zdravil za zdravljenje raka. Nekoliko bolje je v Zadru, kjer za zdaj še imajo vsa zdravila, vendar delujejo z "omejitvami" in sprejemajo le nujne primere.

Tako je tudi v Pulju, kjer naročajo le najnujnejša zdravila, sprejemajo pa nujne primere in bolnike s kroničnimi boleznimi. "Za ostalo nimamo možnosti, zato zmanjšujemo dobavo zdravil," je dejal direktor puljske bolnišnice Lems Jerin.

Težava rešena?

Po besedah Ostojića so težavo že rešili. Pogovoril naj bi se z direktorji in dobavitelji in očitno našel rešitev. Bolnišnicam, ki morajo v času najhujše turistične sezone delati še intenzivneje, pa je obljubil dodatna sredstva.

Komentarjev 1
  • mirko 18:33 25.julij 2012.

    To ni nič posebnega, pri nas so primeri ko kirurg sredi operacije zahteva od asistenta da mu da nek material v roko, ki ga rabi pri operaciji in dobi odgovor, nimamo je zmanjkalo,, ker direktor bolnišnice ni podpisal naročilnico, ker ...prikaži več varčujemo. Potem morajo zaradi tega operacijo prekinit in kasneje, ko se pacient zbudi iz narkoze se mu mora kirurg lagati, da so iz nekih drugih razlogov prekinili operacijo in da bo moral še enkrat na operacijo.