Svet
14 ogledov

Hrvaški ameriški denar?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Ameriki te dni slovenski predsednik, zunanji minister in premier. Tudi Hrvaška v Ameriki nabira investitorje v hrvaški turizem. Clinton jim je menda obljubil pomoč.

V združene države sta po predsednikih na razpravo Generalne skupščine Združenih narodov pripotovala še zunanja ministra sosednjih držav; slovenski Samuel Žbogar in hrvaški Gordan Jandroković, prihajata pa tudi premierja. Slovenski Borut Pahor bo na zasedanju Generalne skupščine OZN, ki bo letos obeležila 65-letnico delovanja, nastopil v soboto, hrvaška premierka Jadranka Kosor pa v ponedeljek.

V Ameriki je v teku letna konferenca združenja Globalna pobuda, ki ga je ustanovil Bill Clinton in ki zbira denar in praktične rešitve za težave držav v razvoju. Konference se udeležujeta tako slovenski kot hrvaški predsednik Danilo Türk in Ivo Josipović. Slednji je hrvaškim novinarjem povedal, da mu je nekdanji ameriški predsednik na sestanku obljubil pomoč pri pridobivanju ameriških investitorjev, ki bi vlagali v turizem.

"Clinton je ponudil nekaj predlogov, ki jih bom predal naši vladi,“ je povedal Josipović in dodal, da se konkretno o imenih niso pogovarjali, šlo pa naj bi za vlaganja v turizem. "Clinton je poznan kot prijatelj Hrvaške in širše regije. Pogovarjala sva se o stanju v regiji, o potrebi, da se to še naprej popravlja, da se med državami vzpostavi čim boljše sodelovanje in da rešujemo težave iz preteklosti,“ je po poročanju hrvaških medijev povedal Josipović, ki se je s Clintonom tudi osebno sestal.

Clinton je ob otvoritvi zasedanja svoje pobude, ki se je udeležuje več kot tisoč udeležencev, med njimi 67 predsednikov držav in vlad iz 90 držav, okoli 600 poslovnih voditeljev, 500 članov nevladnih organizacij ter številne slavne osebnosti, poudaril, da naj bi do jutri, ko se bo konferenca končala, zbrali obljube za več kot 63 milijard dolarjev pomoči za različne projekte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.