Svet
12 ogledov

Hrvaški denar za NLB smrdel, zdaj bi evropskega

NLB Pixsell
Slovenija, ki bi lahko že jutri moledovala za finančno pomoč EU, ima resnejše probleme, kot da blokira članstvo Hrvaške v EU, je slišati na evropskem diplomatskem paketu. Težko bo tudi pojasnila, zakaj ni denarja za NLB zagotovila s prodajo Mercatorja.

Ljubljana ima pomembnejše probleme, kot pa da se gre "troublemakerja", ki blokira Hrvaško pri vstopu v povezavo ali pa izsiljuje spremembe sankcij proti Belorusiji, je v Bruslju dejal neimenovani diplomat države EU.

Včerajšnje znižanje bonitetne ocene pa so vse resnejša napoved, da bodo slovenske banke že jeseni potrebovale evropsko pomoč, po pisanju zagrebškega Večernjega lista menijo diplomati v neuradnih pogovorih. Slovenija bi se tako lahko znašla v nevarni situaciji, če bi morala že jutri prositi preostale članice za finančno pomoč, hkrati pa bi izrabljala bilateralna vprašanja za oviranje širitve EU, v svojem članku nadaljuje bruseljski dopisnik hrvaškega dnevnika.

Denar za NLB je bil, pa ga Slovenija ni želela

Pri tem spominja na priporočilo Evropske komisije slovenski vladi, naj vendarle odproda svoj večinski delež v banki NLB in se preneha politično vtikati v njeno poslovanje. Avtor še opozarja, da je prav slovenska politika preprečila pritok svežih 100 milijonov evrov denarja v NLB, saj je prekinila prodajo bankinih delnic Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Kako bodo Slovenci prepričali evropske finančne institucije, da z denarjem pomagajo NLB-ju, ko pa bi lahko del tega denarja sami dobili na tržišču, a ni bil dovolj dober, ker je bil hrvaški, z vprašanjem sklene Večernji list.

Komentarjev 4
  • xy 22:28 04.avgust 2012.

    popravljam kvazi "eliti"

  • xy 22:27 04.avgust 2012.

    ne državljanom Slovenije, ampak politični eliti

  • xy 22:25 04.avgust 2012.

    če bi Agrokor pokazal denar in ga tudi dal nebi bilo nobenih problemov. Lahko pa je Hrvatom s tujim kurcem mahat po koprivah. Za dolgove LB svojim državljanov naj poskrbijo hrvaška podjetja, katere LB niso vrnila kreditov, poleg tega pa ...prikaži več naj Hrvati že enkrat plačajo Istrske železnice za katere še vedeno dolgujejo čez 150 mi. evrov brez obresti, pol se najpa oglašajo