Svet
20 ogledov

Hrvaški duhovnik se bo zagovarjal s prostosti

Duhovnik Shutterstock
Hrvaški frančiškan Šime Nimac se bo zagovarjal s prostosti.

Po zaslišanju mu sodnik namreč ni odredil pripora, kot je to zahtevalo tožilstvo, ki je želelo izvedeti, kje je denar od prodaje zemljišča, poroča Slobodna Dalmacija. Sodnik Stanko Grbavac je frančiškana izprašal, zakaj se je odločil za storitev kaznivega dejanja, nato pa odredil, da se lahko zagovarja s prostosti.
Pri zaslišanju je bila prisotna tudi odvetnica Nela Pedišić, ki pa je povedala, da v tej fazi postopka še ne more ničesar povedati, še poroča Slobodna Dalmacija.

"Denar je na varnem"

Kot poroča Jutarnji list, je frančiškan Šime Nimac svojemu prijatelju zaupal, da denarja ni vzel, temveč le shranil na varno. V Zagreb naj bi šel zaradi tega, da bi se srečal s kardinalom Josipom Bozanićem in monsinjorom Marinom Srakićem. Želel ju je namreč opozoriti na določene nepravilnosti v Baški vodi.

Denar naj bi odhajal iz župnije

Že v redkih stikih, ki jih je zadnje dni imel z novinarji, je Nimac zatrjeval, da je primer bolj kompleksen kot zgleda. Po poročanju vira, ki ga je našel Jutarnji list, naj bi se že leta 2006 zgodila nepravilnost pri prodaji župnijske vile. Denar od prodaje naj bi namesto za obnovo cerkve šel v roke splitsko - makarske škofije. Ker so se župljani razburjali, kam je šel denar, je bil takratni župnik premeščen. Po poročanju jutarnjega lista naj bi še Nimac bal podobne usode.

Ljubezenski trikotnik?

Ko ga je policija v sredo aretirala v Zagrebu, je bila v vili v najelitnejšem delu Zagreba zraven tudi „atraktivna blondinka“, poroča Večernji list. Šlo naj bi za uslužbenko Splitske banke, ki je odprla račun, na katerega je podjetje, ki je zemljišče kupilo, nakazalo denar. Kot še poroča Večernji list, naj bi vlogo za ločitev dala le teden dni po dvigu denarja. Tudi jahta „Lucky me“, ki naj bi bila v lasti frančiškana, naj bi bila uradno pisana na njo.

Po poročanju hrvaškega Index-a pa naj bi celoten zaplet zakuhala frančiškanova nekdanja ljubica, ki je užaljena, ker jo je zapustil zaradi mlajše ženske.

Komentarjev 1
  • dd 11:31 19.oktober 2012.

    V mojem mestu nas je tudi župnik dobesedno izsiljeval za denar za novo cerkev. Čez nekaj let je prišlo na dan, da je cerkev financirala občina in dekanija. Kam je pospravil ogromne količine darovanega denarja? Mogoče za svoj osebni fitnes, ...prikaži več za pohištvo izdelano po meri, nov avto, izlete,...