Svet
29 ogledov

Hrvaški grozi izguba dveh otokov

Otok Školj Shutterstock
Hrvaška razmišlja o ratifikaciji sporazuma, ki sta ga leta 1999 podpisala Franjo Tuđman in Alija Izetbegović. V tem primeru bo država izgubila del polotoka Klek in dva manjša otoka v Stonskem zalivu.

O ratifikaciji sporazuma, ki sta ga leta 1999 podpisala takratna predsednika Franjo Tuđman in Alija Izetbegović, bo po besedah hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić odločal sabor.

Če bo sprejet, bo to pomenilo, da bo država izgubila del polotoka Klek in otoka Veliki in Mali Školj v Neumskem zalivu, po drugi strani pa bi Hrvaška imela možnost, da bi Dubrovnik povezala s preostalim delom celine, kar je njihov glavni cilj, poroča Dnevnik.hr.

Pred vstopom v Evropsko unijo so namreč načrtovali izgradnjo mostu na Pelješac, ki bi že moral biti zgrajen, a se njegova gradnja niti še ni začela, prav tako pa je za trenutne razmere predraga, saj bi zanjo morali odšteti 320 milijonov evrov.

Hrvaška si zato želi zgraditi nekakšen avtocestni koridor, za katerega bi odšteli okoli pet milijonov evrov, potekal pa bi tudi po ozemlju BiH.

Na jugu Hrvaške ostro nasprotovanje

Na sporazum so se ostro odzvali politiki, gospodarstveniki in prebivalci skrajnega juga Hrvaške. Trdijo, da so Veliki in Mali Školj ter polotok Klek hrvaško ozemlje in se jim Hrvaška ne sme odreči. Če z BiH ne bodo uspeli doseči dogovora, pa vztrajajo pri arbitraži.

Komentarjev 2
  • mirko 16:33 31.julij 2012.

    Ne samo Istra, meja bi morala potekat tako da bi bil naš tudi Gorski kotar in meja na Trsatu v Rijeki. Pravzaprav so pa celo Istro Hrvati ukradli Italjanom. Istra bi morala biti samostojna država z tremi narodi, Italjani, Slovenci, ...prikaži več in Hrvati. Večinski narod pa vsekakor Italjanski, saj so jih komunisti ogromno pobili in še stokrat toliko pregnali, kateri so danes t.i. optanti.

  • dd 10:52 31.julij 2012.

    Naj Slovenija razmisli o ratifikaciji sporazuma, tako bo lahko cel Istrski polotok naš.