Svet
16 ogledov

Hrvaški kmetje s traktorji nad Zagreb

Hrvaška doživlja pravi kmečki punt. Žurnal24 main
Kar tisoč traktoristov je po besedah kmetov zasedlo zagrebške ulice. Zaradi vse slabšega položaja zahtevajo odstop ministra za kmetijstvo.

Nizke odkupne cene mleka, posledično manjši dohodki in nezmožnost odplačevanja kreditov ter brezbrižnost vlade so hrvaške kmete pognali na ulice. Predsednik mlekarske zadruge iz osiješko-baranjske pokrajine Ivica Miketek je ob sedmih zjutraj poklical na vlado in naznanil: "Prihajamo!"   In res so prišli ter obkolili ministrstvo za kmetijstvo. Glede števila protestnikov pa Miketek odgovarja le: "Veliko nas je."

"Grozi nam propad, zato smo morali pustiti svoje njive in vladi v Zagrebu v nos povedati, kar jim gre," je dejal eden izmed udeležencev traktorske povorke.

Vlada pripravljena

Hrvaška vlada se je na prihod kmetov pripravila. Trdijo, da delajo vse, da bi končali mlekarsko krizo, ki se je iz Evropske unije preselila na Hrvaško. Kmetijski minister Božidar Pankretić pa odgovarja: "Če je na Hrvaškem rešitev za vse težave v kmetijstvu odstop Božidarja Pankretića, potem imajo kmetje moj odstop takoj na mizi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.