Svet
9470 ogledov

Smrt v Haagu: Po izreku sodbe spil strup in nato v bolnišnici umrl

Slobodan Praljak, Haag, strup Epa
Obsojenec je umrl v bolnišnici.

Haaški obsojenec Slobodan Praljak, načelnik generalštaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO), je umrl v bolnišnici, poročajo hrvaški mediji. Informacijo naj bi agenciji Hina potrdil vir blizu Praljaku.

72-letni Praljak je po tem, ko mu je sodnik izrekel 20 letno zaporno kazen, nagnil stekleničko in pričel vpiti, da ni vojni zločinec in ne priznava obtožnice. Njegov odvetnik je nato zaklical, da je Praljak popil strup.

Sodišče je obravnavo nemudoma prekinilo in pričelo iskati zdravnika. Z rešilcem so ga nato odpeljali v bolnišnico.

Slobodan Praljak, Haag, rešilec | Avtor: Epa Epa

"Sodna dvorana je kraj zločina"

Na sodišču za mednarodne zločine v Haagu se medtem nadaljuje izrek sodbe šestim bosanskim Hrvatom, ki so krivi zločinov med vojno v BiH, ki so ga prekinili zaradi incidenta s Praljakom. Sodnik Agius je pojasnil, da so izrek sodbe preselili v drugo sodno dvorano, saj je prejšnja kraj zločina in so ga nizozemske oblasti zavarovale kot kraj zločina. Nizozemske oblasti so sprožile preiskavo dogodka, poročaje Hine povzema STA.

Glede generala Praljaka je sodnik dejal le, da ga ni v sodni dvorani.

Dramatičen zaključek dela sodišča

Prizivno sodišče je potrdilo prvostopenjski obsodbi bivšemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora in bivšemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću na 20 let. Prav tako je potrdilo tudi prvostopenjske obsodbe načelniku generalštaba HVO Milivoju Petkoviću na 20 let zapora ter bivšemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću na 16 ter šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću na 10 let.

S tem se je na haaškem sodišču končal zadnji izrek sodbe in zadnja javna obravnava v 24-letni zgodovini sodišča, ki se mu mandat izteče konec leta.

 



 

Komentarjev 20
  • MihaPu 11:00 30.november 2017.

    Dobro jutro Hrčki, kako ste kaj kot zločinsko združenje ustašev? No pa poglejmo tuje medije: http://www.pravda.rs/lat/2017/11/30/tudjman-je-ratni-zlocinac-milosevic-nije/

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 00:03 30.november 2017.

    Na zdravje, Slobo!

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 21:21 29.november 2017.

    Kje se da dobiti tale strup jaz ga castim za vse hrvate