Svet
3757 ogledov

Hrvaški otroci na tak način začeli s poukom

učilnica Shutterstock
Hrvatje odpirajo šole.

Na Hrvaškem so se po več kot mesecu dni zimskih počitnic v šole danes znova vrnili učenci nižjih razredov osnovne šole in dijaki zadnjih letnikov. Prvi dan pouka so v šolah začeli z evakuacijskimi vajami v primeru potresa. Za ostale hrvaške učence in dijake v drugem ocenjevalnem obdobju izobraževanje še naprej poteka na daljavo.

Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje pričakujejo, da se bo epidemiološka slika v državi čim prej izboljšala, da bi se lahko vsi otroci vrnili v šolske klopi.

V sisaško-moslavški županiji pa so zaradi v decembrskem potresu uničenih in poškodovanih šolskih poslopij v 17 šolah preložili začetek pouka za najmanj dva tedna. Vsi učenci, ki so se danes vrnili v šole, morajo spoštovati priporočeno medsebojno razdaljo, za dijake je obvezna tudi zaščitna maska.

Evakuacijska vaja

Šolski zvonec v hrvaških šolah je današnji začetek pouka zaznamoval tudi začetek evakuacijske vaje v primeru potresa. Učitelji in otroci so vadili, kako brez panike po evakuacijski poti zapustiti poslopje in se zbrati na določeni točki na prostem.

Na Hrvaškem so šole obvezane, da enkrat v dveh letih izvedejo tovrstno vajo. Današnja vaja je predvsem posledica nedavnega uničujočega potresa, ki je stresel sisaško-moslavško županijo.

Na območju Zagreba so tudi danes okoli 4. ure zabeležili manjši potresni sunek z magnitudo 2,2. Žarišče je bilo deset kilometrov severno od Zagreba, blizu območja, ki ga je marca lani stresel močan potres z magnitudo 5,5.

ulica ljudje covid-19 koronavirus Slovenija Še naprej dobri rezultati, zdržimo še malo!

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.