Svet
619 ogledov

Hrvaški politični vrh v cepljenje pred kamerami

Covid-19 Epa
Pričakujejo, da bodo do poletja cepili več kot pol prebivalstva.

Na Hrvaškem so do danes cepili nekaj več kot 20.600 ljudi, je sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. S cepivom Pfizerja in BioNtecha so na Hrvaškem začeli cepiti 27. decembra. Najprej so začeli cepiti zdravstvene delavce, ki so v prvih vrstah spopadanja z epidemijo, ter uporabnike domov za starejše občane in zaposlene v teh domovih.

Pred današnjo sejo hrvaške vlade se je s Pfizerjevim cepivom javno cepilo tudi nekaj ministrov. Na dogodku je bil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak, ki je dejal, da bi glede na pričakovano dinamiko pridobivanja cepiva do poletja lahko cepili več kot polovico prebivalstva.

Povedal je, da bo kampanja za cepljenje, katere del so tudi javna cepljenja visokih državnih uradnikov, učinkovita predvsem, ko gre za tiste državljane, ki še dvomijo o tem, ali bi se cepili. Meni, da je takšnih približno četrtina prebivalcev, medtem ko je po njegovem mnenju več kot polovica državljanov trdno prepričana, da se bodo cepili. Na Hrvaškem je cepljenje proti novemu koronavirusu brezplačno in prostovoljno.

Danes sta se pred televizijskimi kamerami cepila hrvaški tudi predsednik Zoran Milanović in načelnik glavnega štaba hrvaških oboroženih sil admiral Robert Hranj, v torek pa so to javno storili tudi člani nacionalnega štaba civilne zaščite.

Zoran Milanović | Avtor: Večernji list Večernji list

Po prazniku manj okužb

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah ob 3614 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. 

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je občutno nižje kot prejšnji četrtek, ker so zaradi dela prostega dne v sredo testirali manj ljudi. Prejšnji četrtek so ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb z novim koronavirusom, četrtek pred tem pa je bilo ob 8343 testih 2233 okužb.

Na Hrvaškem je sicer trenutno 6272 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2284 bolnikov s covidom-19, od tega 200 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj več kot 17.530 oseb. Na Hrvaškem so doslej potrdili skoraj 216.850 okužb z novim koronavirusom in 4266 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 206.310 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.055.200 ljudi.

cepivo injekcija Covid-19 Svet Zaradi napačnega transporta uničenih okoli tisoč odmerkov cepiva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.