Svet
8882 ogledov

Marakeška deklaracija podpisana: Edini protestnik Hrvat

Mjanmar, begunci Epa
V Marakešu so potrdili dogovor ZN o migracijah.

V maroškem Marakešu so predstavniki več kot 150 držav članic Združenih narodov potrdili dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. K dogovoru je pristopila tudi Slovenija.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v uvodnem nagovoru poudaril, da je "ta trenutek navdihujoč rezultat bolečih prizadevanj", so sporočili ZN. Predstavnikom držav je dejal, da so v Marakešu zato, ker priznavajo pomen tega dogovora kot načrta za preprečevanje trpljenja in kaosa ter za zagotovitev sodelovanja, ki bo koristilo vsem.

K dogovoru je pristopila tudi Slovenija, ki jo na konferenci zastopa državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

Dvodnevne konference se sicer udeležujejo predstavniki več kot 150 držav članic ZN, več jih zastopajo voditelji držav. Med njimi so nemška kanclerka Angela Merkel, španski premier Pedro Sanchez in grški premier Aleksis Cipras.

23 ciljev za upravljanje migracij

Dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij v interesu držav, migrantov in skupnosti, ki jih gostijo.

Julija ga je podprlo vseh 193 članic ZN, razen ZDA, ki so se iz pogajanj umaknile že decembra lani. K dogovoru med drugim danes po napovedih niso pristopile ZDA, Avstrija, Češka, Latvija, Poljska in Madžarska. Kot razloge za umik so navedli predvsem to, da izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.

Antonio Guterres | Avtor: Epa Epa

Dogovor bo 19. decembra z resolucijo potrjen še na Generalni skupščini ZN.

Hrvat "proti marakeškemu sporazumu"

Hrvaški mediji medtem poročajo, da je edini protestnik pred poslopjem v Marakešu, kjer so sprejeli dogovor, poslanec skrajne desničarske stranka Hrvaška rast (Hrast) v hrvaškem parlamentu Hrvoje Zekanović.

Zekanović je pred poslopjem, v katerem poteka konferenca ZN, izobesil napis"Proti marakeškemu sporazumu". Kot je pojasnil hrvaškim novinarjem, ki spremljajo konferenco, je izrazil svoje nezadovoljstvo, ker hrvaška vlada, kot je dejal, "ni dovolila razprave o spornem dokumentu".

Kot je dodal, je prispel v Marakeš, da bi nasprotoval "spornemu dokumentu o migracijah" in "liberalizaciji migracij". Ocenil je, da je "čudno", ker je edini protestnik, čeprav tudi nekatere druge države nasprotujejo dogovoru ZN. Potrdil je, da je stranka Hrast plačala njegove stroške za pot v Marakeš.

Hrvaško, ki dogovor ZN podpira, v Marakešu predstavlja notranji minister Davor Božinović.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
 • Uni Wega 05:29 11.december 2018.

  Zato zrušit vlado in na novih volitvah izvolit SDS.

 • Avatar Camilosta
  Camilosta 23:40 10.december 2018.

  Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

 • lukas99 19:31 10.december 2018.

  Slivenska politicna srenja prodala Slovenijo.Leta 2039,ne bo vec slovenca,otrici se morajo pričeti učiti arabske jezike Trubar se obrača v grobu.