Svet
11 ogledov

Hrvaški premier k odstopu pozval oba podpredsednika

Orešković Anže Petkovšek
Hrvaški premier Tihomir Orešković je oba podpredsednika vlade, Tomislava Karamarka (HDZ) in Boža Petrova (Most), pozval, naj odstopita, da bo vlada lahko nadaljevala z izvajanjem začetih reform.

Spor med Tomislavom Karamarkom in Božom Petrovom je nastal, ko ministri Mosta niso podprli Karamarka v zvezi z zahtevo opozicije o glasovanju o njegovi nezaupnici. Opozicija glasovanje zahteva zaradi afere s poslovanjem Karamarkove soproge z lobistom madžarskega Mola.

"Kot veste, so odnosi med gospodoma Karamarkom in Petrovom postali preveliko breme za vlado in Hrvaško," je dejal Orešković, ki je uvodoma poudaril, da sam ne namerava odstopiti s premierskega položaja. Spomnil je, da si je v preteklih dneh zelo prizadeval, da bi se odnosi med pod-predsednikoma vlade izboljšali, a se to, kot je obžaloval, ni zgodilo. "Zaradi tega pozivam Karamarka in Petrova, naj v nacionalnem interesu odstopi-ta s svojih položajev, da bi ta vlada lahko nadaljevala z izvajanjem začetih reform, katerih prve rezultate že vidimo," je izjavil Orešković.

Kot je dodal, bodo na ta način do konca uveljavili reforme in popeljali državo iz krize. Ocenil je, da predčasne parlamentarne volitve ne bi bile v interesu hrvaškega naroda, ker bi državo stale med milijardo in dve milijardi evrov.

"Premier nima naše podpore"

Karamarko je možnost odstopa zavrnil. Kot je dejal, je na volitvah dobil glasove 800.000 volivcev. Povedal je tudi, da premier nima več podpore stranke HDZ, ki bo sedaj v saboru skušala oblikovati novo večino. Če ji ne bo uspelo, bodo sledile predčasne parlamentarne volitve. 

Ob tem je okrcal tudi stranko Most neodvisnih list, ki se ni pokazal kot verodostojen partner. Petrov je pred Karamarkovo izjavo dejal, da je pripravljen odstopiti, če bo to prispevalo k boljši prihodnosti in stabilizaciji Hrvaške. Ob tem pa je postavil pogoj, da iz vlade odide tudi Karamarko.  

 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.