Svet
4 ogledov

Hrvaški spor zaradi Thompsona

mesic_epa_1710 Žurnal24 main
Hrvaški predsednik je zaradi protestne note, ki jo je hrvaški zunanji minister poslal v Švico po prepovedi vstopa pevca Thompsona, zahteval, da mu poslej diplomatske note pošljejo v odobritev.

Tako predsednik države Stipe Mesić kot premierka Jadranka Kosor sta nezadovoljna zaradi ravnanja zunanjega ministra Gordana Jandrokovića, ki ju ni obvestil, da bo v Švico poslal protestno noto, potem ko so vstop v državo prepovedali hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu.

Jezni Mesić
Jandroković je svojo ravnanje skušal pojasniti z javnim pismom, vendar je z njim samo še bolj razjezil Mesića. "Zapisal je, da bo tako ravnal tudi v prihodnje. Vendar menim, da ne bo, saj mu bo vlada prepovedala takšno ravnanje," je dejal Mesić.

"Drži, da me zunanji minister ni obvestil o diplomatski noti. Vendar sva se pogovorila in dogovorila, da bo v prihodnje obveščal tudi mene," je povedala Kosorjeva. Za zdaj ne namerava zamenjati nobenega ministra, ni pa povsem izključila te možnosti.

Državljanska vojna
S hrvaškega zunanjega ministrstva so kasneje sporočili, da so protestno noto poslali, ker so Švicarji v prepovedi vstopa omenjali tudi državljansko vojno na Hrvaškem.

"Švicarske prepovedi nisem videl. Če resnično omenja državljansko vojno na Hrvaškem, se stvari spremenijo. Če pa to ne drži, menim, da mora nekdo nositi posledice," je ob tej novici dejal Mesić. Ta kljub temu vztraja, da mora vlada Jandrokoviću prepovedati samostojno pošiljanje diplomatskih not brez posvetovanja z njegovim uradom in uradom premierke.

Nimajo časa
Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so na koncu lakonično dejali, da imajo preveč pomembnejšega dela, kot je dopisovanje s predsednikom države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.