Svet
26 ogledov

Hrvaško bo poplavljalo do konca tedna

poplave, Hrvaška, Slavonski Brod, 01. 06. 2010
1/7
Žurnal24 main
Na širšem območju Slavonskega Broda razglašene izredne razmere zaradi poplav. Padavine bodo oslabele šele proti koncu tedna.

Razmere so najbolj kritične na območju mesta Slavonski Brod, bolje pa ni niti v občinah Podcrkavlje, Sibinj in Gornja Vrba. V naseljih Slobodnica in Bartolovci, ki spadata pod občino Sibinj, je poplavilo več hiš in zalilo preko 50 kleti.

Na avtocestnem odseku Zagreb–Lipovac so zgradili nasip oziroma namestili protipoplavne vreče, tako da promet zdaj poteka normalno. Nekatere ceste so povsem zaprte.

Domačini rešili žensko
V vasi Batina je plaz zasul hišo, v kateri je bila starejša ženska. Gasilci in domačini so se, da bi jo čim prej rešili, kopanja lotili z lopatami in golimi rokami. Po dveh urah so prestrašeno 75-letnico potegnili na plan. Ima poškodovano oko in nogo, prav tako je v šoku. Odpeljali so jo na zdravljenje v bolnišnico.

Že od jutra sicer poteka evakuacija v vasi Rastušja, prebivalci širšega območja Slavonskega Broda pa kopičijo vreče s peskom, da bi preprečili vdor vode v hiše. Ogromno ljudi so evakuirali, številni pa so z odhodom od doma odlašali, ker so želeli vzeti še čim več svojih stvari. 

V zadnjih 40 urah je na tem območju na kvadratni meter padlo kar 116 litrov dežja, poročajo hrvaški mediji. Nič kaj obetavna ni niti vremenska napoved za prihodnje dni. Padavine naj bi oslabele šele proti koncu tedna. Hrvaški Rdeči križ je že pozval k pomoči.

Le površna ocena kaže, da bo škode za okoli trideset milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.