Svet
9 ogledov

Hrvaško pretresa val nasilja in umorov

Torkova umora sta zadnja v valu nasilja, ki pretresa Hrvaško. Žurnal24 main
Hrvaško zadnje mesece pretresajo številni umori. V torek so na različnih koncih Zagreva našli dva mrtva moška, še vedno ostaja nerešen umor Ivane Hodak.

Včeraj popoldne so na različnih koncih hrvaške prestolnice našla dva mrtva moška. Zaenkrat neznanega moškega, ustreljenega v glavo, so našli v avtomobilu v zahodni mestni četrti Vrapče. Neuradno naj bi bil moški stari znanec policije, ki se je ukvarjal z izsiljevanjem, preprodajo mamil in avtomobilov ter sumljivimi posli z zemljišči in nepremičninami. Drugo truplo s poškodbami glave pa so našli na cesti v Dubravi, v vzhodnem delu mesta, identiteta pa ostaja neznana.

Zagrebčane je strah
Zadnje mesece hrvaško pretresajo številni umori, likvidacije in nepojasnjene smrti. Pogosti so primeri družinskega nasilja, umorov partnerjev in samomorov, ter umori iz ljubosumja. Hrvaški organi pregona in pravosodje pa nemočno opazujejo. Oster odziv oblasti je sprožil šele primer Ivane Hodak, hčere odvetnika ki zagovarja nekdanjega generala Zagorca. Edini večji uspeh hrvaške policije je prijetje skupine, odgovorne za smrt 19-letnega Luke Ritza, ki ga je 1. junija skupina mladeničev, starih od 15 do 18 let, napadla in pretepla. Ritz je hudim poškodbam podlegel. Za njegovo smrt sta odgovorna 16 in 17-letnik, ki sta umor že priznala.

Nevarno za novinarje
Žrtve fizičnih napadov so tudi novinarji. Junija letos so neznanci pred njegovim stanovanjemhuje pretepli novinarja Jutarnjega lista Dušana Miljuša, ki že dvajset let piše o organiziranem kriminalu in mafiji. Zaradi tovrstnih pritiskov pa je Hrvaška letos znova zdrsnila več mest na lestvici novinarske svobode organizacije Novinarji brez meja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.