Svet
18 ogledov

Hrvaško zdravstvo pred kolapsom

Kirurgi so bili osupli. Žurnal24 main
V enem mesecu, odkar je v Evropski uniji, je iz Hrvaške odšlo 36 zdravnikov. Če se bo trend nadaljeval, bo v enem letu odšlo toliko zdravnikov, kolikor jih diplomira.

Hrvaški zdravniki po pisanju časnika Jutarnji list dobivajo vse več mamljivih ponudb iz tujine, ki se jim ne morejo upreti. Samo julija, odkar je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, je državo zapustilo 36 zdravnikov. Največ se jih je izselilo v Nemčijo, Veliko Britanijo in Skandinavijo.

Zdravniška zbornica je zaradi bega možganov zaskrbljena, saj že brez odhodov primanjkuje najmanj 1.200 zdravnikov specialistov. Če se bo trend odhajanja nadaljeval, bo v enem letu Hrvaško zapustilo toliko zdravnikov, kolikor jih diplomira. Če računamo, da jih gre še 450 vsako leto v pokoj, bo vsako leto manj vsaj 450 zdravnikov, ugotavljajo na časniku.

Skrb vzbujajoča starostna sestava

Prav tako se močno povečuje povprečna starost zdravnikov, ki je že zdaj višja od 55 let. Več kot 500 zdravnikov je starejših od 65 let, številni pa jih štejejo tudi več kot 70.

"Na žalost mi šolamo zdravnike, nato pa najboljšim dovoljujemo, da zapuščajo državo. To je nenadomestljiva intelektualna izguba, kar moramo hitro zaustaviti," je za Jutarnji list povedal dekan zagrebške medicinske fakultete Davor Miličić.

Odhajajo najpotrebnejši

Med tistimi, ki si najbolj želijo v tujino, so kirurgi in anesteziologi. Ravno teh pa na Hrvaškem najbolj primanjkuje. Za delo na Hrvaškem je lani zaprosilo le deset tujih zdravnikov, pa še ti so bili večinoma tisti, ki že imajo hrvaško državljanstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.