Svet
13 ogledov

Hrvat prodaja ledvico za 10 tisoč evrov

Ledvica Shutterstock
Osemintridesetletni Splitčan prodaja ledvico za 10 tisoč evrov. Zaradi starih dolgov je njegova finančna stiska zelo velika, s prodajo ene ledvice pa bi rešil vse svoje finančne skrbi, pravi.

"Prodajam ledvico. Razlog: zaradi dolga v višini 4.725 evrov mi je banka, tj. Fina, blokirala račun. Najemnik."

V ponedeljek bo v hrvaškem malem oglasniku ta oglas 38-letnega prebivalca Splita. Pravi, da so se njegove težave začele leta 1998, ko je vzel nekaj kredita. Ker ga ni odplačal, je dolg močno narasel, banka pa mu zdaj grozi z blokado računa, poroča Slobodna Dalmacija.
Ledvico je pripravljen prodati za 10 tisoč evrov, s čimer bi odplačal dolg, plačal najemnino za stanovanje za eno leto in poskrbel za družino.

Otroka ne bi mogel preživeti

Njegova soproga je bila ogorčena, ko je izvedela, da je oddal tak oglas. Vendar pa je sama trenutno brezposelna, delala bi karkoli, vendar ne najde niti sezonskega dela. Par živi v najemniškem stanovanju, otrok pa nimata. "Seveda bi rad imel otroke. Toda kako naj jih preživim? Nimam jih s čim nahraniti, kako naj imam otroke ..." pravi Splitčan.

Plačal bi davek

Sam sicer trenutno ima delo, vendar pravi, da bo prisljen pustiti službo in delati na črno, če mu banka blokira račun. Pravi, da ni anarhist in da bi rade volje plačal 25-odstotni davek na prodano ledvico.

Vendar pa praktično ni možnosti, da bi njegov načrt uspel. Na Hrvaškem je namreč zakonsko prepovedano prodajati ali kupovati človeške organe, najvišja zagrožena kazen pa znaša več kot 13 tisoč evrov.

Komentarjev 2
  • sintesi 09:36 02.junij 2012.

    bolje s hrvati kot z nergači....raje se zamisli ob taki novici, mene je šokirala, ravno zato ker prihaja s hrvaške....da se jutri ne boš sam znašel v taki situaciji

  • nergač 11:07 31.maj 2012.

    Spoštovano uredništvo Žurnala 24,a lahko svojim bralcem razložite, zakaj se na tem vašem portalu toliko ukvarjate s Hrvati?Vsak dan beremo, kaj se je zgodilo na Hrvaškem, o prometnih nesrečah na Hrvaškem ..itd.Ali ste njihova podružnica/izpostava ali kaj ...prikaži več ali le trobilo, ki nima snovi za pisanje?