Svet
34 ogledov

Hrvate danes razganja od ponosa

Vojaška parada ob obletnici Nevihte Profimedias
Na kninski trdnjavi so danes slovesno dvignili hrvaško zastavo, tako kot so to storili hrvaški vojaki 5. avgusta 1995, ko so med operacijo Nevihta vkorakali v Knin, ki je predstavljal žarišče srbskega upora.

V Kninu s tem nadaljujejo uradno proslavo dneva zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov, ki so jo s parado začeli včeraj v Zagrebu.

V Kninu je danes celoten hrvaški državni vrh. V Kninu so predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsednika sabora in vlade Josip Leko in Zoran Milanović, kot tudi skoraj celotna hrvaška vlada in številni poslanci. Na slovesnosti so tudi predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Dragan Čović ter delegacija združenja Mater iz Srebrenice.

Portal obletnica Nevihte | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si


Pričakujejo do sto tisoč ljudi

V Knin od zgodnjih jutranjih ur prihajajo ljudje z vseh koncev Hrvaške. Organizatorji iz mestne uprave pričakujejo celo 100.000 obiskovalcev.
 
Na kninski trdnjavi so velikansko hrvaško zastavo dvignili nekdanji hrvaški vojaki, ki so hrvaško zastavo postavili na istem mestu avgusta 1995. Operacija Nevihta se je začela v zgodnjih jutranjih urah 4. avgusta 1995, po nekaj več kot 24 urah pa so bili hrvaški vojaki v Kninu, ki je bil žarišče srbskega upora. V spomin na veliki vojaški podvig praznujejo na Hrvaškem 5. avgust kot dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov.
 

Portal obletnica Nevihte | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Osvobodili za pol Slovenije ozemlja

Na današnji slovesnosti so prebrali tudi imena 229 hrvaških vojakov, ki so umrli ali so bili pogrešani med operacijo Nevihta, s katero je Hrvaška dokončno porazila srbske sile na Hrvaškem in si povrnila več kot 10.000 kvadratnih kilometrov svojega ozemlja med Jasenovcem in šibeniškim zaledjem.

Kot so izpostavili na današnji slovesnosti, so se za Nevihto odločili po tem, ko je srbska stran zavrnila vse predloge za politični dogovor, Bihaću v BiH pa je grozila usoda Srebrenice. S hrvaško zmago so vzpostavili pogoje za prekinitev vojne, med drugim tudi za podpis Daytonskega sporazuma za mir v BiH, kot tudi za mirno reintegracijo vzhodne Slavonije.

Portal obletnica Nevihte | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Odkrili spomenik Tuđmanu

Predsednica države Grabar-Kitarovićeva je na kninski trdnjavi odkrila tudi spomenik prvemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu, ki je na tem mestu po hrvaški vojaški zmagi avgusta 1995 poljubil hrvaško zastavo in izjavil znameniti stavek: "Imamo Hrvaško!".

Pred tem je Grabar-Kitarovićeva odprla tudi muzej Nevihta 95, ki je tudi znotraj kninske trdnjave, ki predstavlja enega največjih ohranjenih srednjeveških vojaških objektov v Evropi. "Naroda, ki ima svojo zgodovino, ni mogoče zbrisati z zemeljskega obličja, kot so to nekateri poskusili," je dejala hrvaška predsednica ob otvoritvi muzeja.

Portal obletnica Nevihte | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Milanović se je govoru odrekel

Milanović zbranih v Kninu ne bo nagovoril. Kot je večkrat pojasnil, si ne želi nabirati predvolilni točk, kot bo to počela opozicija na čelu s HDZ. Danes je zgolj izrazil pričakovanje, da bo v Kninu lepo, kot je bilo v torek v Zagrebu na svečani vojaški paradi.

 

Po maši za domovino, ki bo sledila po svečanosti na kninski trdnjavi, so v popoldanskih urah napovedani nastopi kulturno-umetniških društev ter športna srečanja.

V večernih urah bo koncert, na katerem bo nastopila tudi glasbena ikona hrvaških desničarjev Marko Perković Thompson, ki je v preteklih letih organiziral množično obiskana praznovanja obletnice Nevihte v svoji rojstni vasi Čavoglave nedaleč od Knina.

Današnje prireditve v Kninu so začeli ob 6. uri zjutraj, ko so spustili 1000 belih golobov, ki so na svojemu "letu svobode" poleteli proti Vukovarju. Hkrati je iz Vukovarja poletelo 1000 golobov proti Kninu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Merkava4 17:38 05.avgust 2015.

    Halooo taspodni! Itak smo čestital Amerom, ki so onesposobili srbske komunikacijske centre in poveljstva...za vas je pa škoda besed...

  • g8222535 15:53 05.avgust 2015.

    halo, halo slovenci,Dosta jala. Od sada primamo samo čestitke.

  • h3o 12:57 05.avgust 2015.

    aja, saj res, slovenci nimamo kaj proslavljat, razen ''dobre čase skupne yuge''