Svet
4172 ogledov

Hrvate skrbi: Najbolj zvesti gostje jim obračajo hrbet

Hrvaška plaža 19. Hrvaška
V prvih petih mesecih letošnjega leta je Hrvaško obiskalo osem odstotkov manj Nemcev, nočitve teh gostov v omenjenem obdobju so celo za 15 odstotkov nižje. Iščejo cenejše opcije.

Ali Hrvaška izgublja doslej najbolj zveste goste, Nemce? Vprašanje se ponuja potem ko je Evropska turistična komisija te dni izdala redno tekoče poročilo o turističnih trendih za prvo četrtletje letošnjega leta in pri tem izpostavila še ugotovitve za prvih pet mesecev leta, v katerem je Hrvaško obiskalo za osem odstotkov manj Nemcev.

Podatek potrjujejo tudi mesečna poročila Hrvaške turistične organizacije, ki nakazujejo, da je bil največji upad nemških gostov maja, ko jih je bilo celo za 23 odstotkov manj v primerjavi z lanskim letom.

Evropska turistična komisija pri tem ugotavlja tudi, da je Hrvaška - skupaj s Turčijo - ena redkih destinacij, ki beleži upad nemških turistov v predsezoni, medtem ko je večina priljubljenih destinacij v Evropi v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeležila več prihodov nemških turistov. Med temi prednjači Bolgarija, ki je v prvem četrtletju zabeležila skoraj 40-odstotno rast nemških gostov.

Iščejo ceneje

Kot ugotavlja Evropska turistična komisija Bolgarija postaja nova zimska destinacija za nemške družine, ki draga avstrijska in švicarska zimska središča menjajo za cenejše, balkanske.

V prvih petih mesecih leta je tudi Srbija zabeležila 26-odstotkov več nemških turistov, 25-odstotno rast gostov iz Nemčije beleži Črna Gora, Romunija 18-odstotno rast, v še večjem številu Nemci potujejo na Madžarsko.

Nemški predsezonski gostje se torej ozirajo po cenejših opcijah preživljanja dopusta, zaradi česar so že v skrbeh hrvaški turistični ponudniki. Hrvaška turistična organizacija medtem miri, da bodo nemški gostje, ki potujejo med počitnicami, gotovo premešali statistične ugotovitve, poroča Jutarnji list.

Hkrati pa poudarjajo še, da je v prvem četrtletju Hrvaška zabeležila 40-odstotno rast gostov iz Velike Britanije, raste tudi obisk gostov iz Poljske.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • franke 17:49 12.julij 2017.

    NEHAJMO SLOVENCI HODIT NA HRVAŠKO.KER SO POŽREŠNI DO AMENA.

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    angleži točno vedo kam moraji it, večina evropskih destinacij je poznano urejena in namenjena "določenim" turistom, ker tam pač delajo načrtno in imajo strategijo, torej se s turizmom načrtno ukvarjajo in imajo to urejeno, medtem pa hrčki na kakšen kraj ...prikaži več "malo pozabijo", pravzaprav niti ne obvladujejo vsega in ravno istra je tipičen primer ... po vojni so jo dobili in niso vedli kaj z njo, recimo nekateri so začeli koze past, da se ne bi vse zaraslo, ampak za njih je bistvo da imajo, zatorej ni čudno da se marsikaj dogaja

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    točno tako, lahko jih še tako užalijo, lahko so slabe ceste, kolone, lahko je svinjarija vsepovsod, ampak hrvatska je zakon ... slovenec - pezde