Svet
7 ogledov

Hrvati bi predčasne volitve

(Foto: Pixell) Žurnal24 main
70 odstotkov Hrvatov podpira proteste, 60 jih je za predčasne volitve.
Novi protesti
Protestniki so se tudi danes zbrali v Zagrebu. Novi protesti so napovedani tudi za prihodnje dni, v ponedeljek v Puli, Čakovcu, Bjelovarju, v torek v Zagrebu in Reki, v sredo pa v Vinkovcih.

70 odstotkov Hrvatov podpira proteste, tretjina med njimi se jim je ali se jim namerava pridružiti, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za hrvaško nacionalno televizijo HTV pripravila agencija Hendal

21 odstotkov državljanov protestom nasprotuje, devet odstotkov jih je neodločenih ali o protestih nimajo izoblikovanega stališča, 62 odstotkov  pa jih je prepričanih, da bi morala vlada razpisati predčasne volitve.

V anketnem vprašalniku so hrvaške državljane spraševali tudi, kako konkretno bi Hrvaška lahko izšla iz krize. Večina (37 odstotkov) jih je odgovorilo, da ne ve, medtem ko jih skoraj 19 ostotkov meni, da bi bili za to potrebni novi mladi ljudje.

Oseba, ki je deležna največ zaupanja, je guverner Hrvaške nacionalne banke Željko Rohatinski (13,8 odstotkov). Daleč za njim je predsednik Socialdemokratske stranke Zoran Milanović s 5,8 odstotki.

Le 3,3 odstotkov vprašanih meni, da premijerka Jadranka Kosor lahko popelje državo iz krize.

Raziskava je bila opravljena na reprezentativnem vzorcu 600 vprašanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.