Svet
33 ogledov

Hrvati bodo evre uporabljali že leta 2015

Hrvaška se na referendumu 22. 1. 2011 odloča o članstvu v EU Pixsell
Hrvati so s 66 odstotki podprli vstop v EU. Čestitke z vseh strani. Hrvaška prevzela naslov za najslabšo udeležbo v zgodovini referendumov v EU. Sledi ji Madžarska.

S pesmijo Insieme, unite Europe je italijanski pevec Toto Cutugno pred 22 leti zmagal na Eurosongu v Zagrebu. Včeraj se je njegova pesem vrtela po vseh hrvaških radijskih postajah, piše 24sata.

Hrvati so namreč s 66 odstotki podprli vstop Hrvaške v Evropsko unijo (EU). Na referendumsko vprašanje Ali ste za članstvo Republike Hrvaške v Evropski uniji? je odgovorilo 43,67 odstotka volilnih upravičencev. Kot kažejo neuradni rezultati, so Hrvatje s 66,25 odstotka glasov podprli članstvo v EU. Proti jih je bilo 32,15 odstotka; neveljavnih pa je bilo 0,56 odstotka glasovnic.

Udeležba je bila izjemno slaba. Slabša kot na Madžarskem, ki je bila vse do včerajšnje nedelje neslavni rekorder. Referenduma o vstopu v EU na Madžarskem se je leta 2003 udeležilo 45,6 odstotka volilnih upravičencev.

Hrvaški politiki pozdravili odločitev

Hrvaški premier Zoran Milanović je po preštetju večine glasovnic ponovil, da gre za zgodovinsko odločitev, ker je Hrvaška prvič v svoji zgodovini odločila sama. "Od danes sami prevzemamo odgovornost za svoje odločitve, uspeh ali neuspeh sta odvisna od nas," je povedal Milanović.

Predsednik parlamenta Boris Šprem je pozdravil povabljene v sabor z "dobro jutro". Pojasnil je, da "prihaja novi dan, novo poglavje, boljše in srečnejše življenje". Dodal je, da Hrvaška ostaja suverena, sicer pa "s širšimi obzorji in z veliko večjimi možnostmi".

Prisotne je na kratko nagovoril tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je ocenil, da so državljani izrekli "veliki evropski da" in da je nedeljska odločitev dokončno določila Hrvaško kot "državo z evropsko prihodnostjo". Poudaril je, da gre za veliki dan za Hrvaško.

Čestitke iz Slovenije in Bruslja

Hrvaški in Hrvatom sta že čestitala tudi šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Predsedniku Republike Hrvaške Ivu Josipoviću je čestital tudi predsednik Danilo Türk, so sporočili iz urada predsednika republike. V krajšem telefonskem pogovoru je poudaril, da je odločitev, da je dve tretjini Hrvatov podprlo vstop v EU, dobra novica za Hrvaško in Unijo.

Po oceni predsednika Türka rezultat referenduma kaže močno voljo državljanov Hrvaške za članstvo v EU in za evropske vrednote. V pogovoru z Josipovićem pa je predsednik ponovno izpostavil tudi interes Slovenije za vstop Hrvaške v evropsko sedemindvajseterico.

Hrvaški je čestital tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. Ocenil je, da gre za "odločitev tisočletja", ki ima strateški pomen za Hrvaško, in veliki dan tudi za regijo in Evropo.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko na Hrvaškem po vstopu v EU pričakujejo izboljšanje ali poslabšanje gospodarstva, je Pahor v telefonskem pogovoru poudaril, da njegove osebne izkušnje kažejo, da "EU ni rešitev za vse probleme", ki jih imata tako Slovenija kot Hrvaška.

"Vsi problemi bi bili veliko težji, če Slovenija in Hrvaška ne bi imeli priložnosti, da bi ustvarjali politiko EU in na ta način reševali tudi svoje težave," je dejal Pahor.

Komentarjev 5
  • skakač 13:17 23.januar 2012.

    Do leta 2015 bo propadel in euro in EU.Vse kaže na to.

  • Žurnalček 10:55 23.januar 2012.

    Glasovalni listek je spakedranka Hrvaške gramatike! Odgovor na zastavljeno vprašanje bi moral biti DA ali NE in ne ZA in PROTI

  • izRODEk 08:20 23.januar 2012.

    noben se ne bo pritoževal. itak, če bi referendum za vstop padel, bi referendum izvedli še enkrat. tolikokrat, kolikor je potrebno, da bi podprli vstop v fašistično EU.EU je novodobni tretji rajh, to je jasno.