Svet
12 ogledov

Hrvati bodo odpisali dolg najrevnejšim

kune Shutterstock
Hrvaška vlada razmišlja o odpisu do 1.300 evrov dolgov vsem, ki prejemajo socialno pomoč in upokojencem z najnižjim pokojninam.

Z zakonom namerava hrvaška vlada omogočiti odpis dolgov približno 145.000 hrvaškim državljanom s slabim socialnim statusom, ki so telekomunikacijskim podjetjem, bankam, državi in komunalnim podjetjem dolžni okoli 534 milijonov kun (70 milijonov evrov).

Hrvaška ministrica za socialno politiko Milanka Opačić je po današnjem sestanku s predstavniki bank in telekomunikacijskih podjetji povedala, da so zbližali stališča o kriterijih za odpis dolgov. Pričakuje, da bodo na srečanju prihodnji teden dosegli tudi končni dogovor.

Za banke so vladni načrti sprejemljivi, če bodo odpisane dolgove lahko predstavile kod davčno olajšavo in z vsakim od državljanov podpisale posebno pogodbo o odpisu dolgov. Telekomunikacijska podjetja pa se bodo o tem, kaj bodo lahko dobila, če odpišejo dolgove, še pogovarjala s predstavniki ministrstva za finance.

Kot je napovedala Opačićeva nameravajo podobne sporazume doseči tudi z nekaterimi javnimi podjetji, kot sta na primer hrvaško elektropodjetje HEP in hrvaška televizija HTV. Saj kot pravi Opačićeva, se podjetja zavedajo, da državljani dolgov ne bodo mogli izplačati zaradi stanja, v katerem so se znašli, postopki proti dolžnikom na sodiščih pa bi presegli višino dolgov.

Odpis dolgov pa naj bi lahko zahtevali samo tisti državljani, ki razen stanovanja, v katerem živijo, nimajo drugih nepremičnin, vezanih bančnih vlog ali drugega premoženja, iz katerih bi lahko plačali zapadle obveznosti.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:20 25.september 2014.

    no guverner je nekaj omenil da bi tudi pri nas lahko odpisali dolg najrevnejšim ampak da se mora še preučit kako to spelat. bomo vidl če bo kej iz te juhe

  • mirko 13:13 25.september 2014.

    Ne ne, to pri nas ni možno, to se pri nas ne dobi, . . .

  • maresem 22:22 24.september 2014.

    Hrvati me občasno res prijetno presenečajo.... Super!