Svet
1149 ogledov

Hrvati bodo tako opremili svoje zapornike

Hrvaški zapor Profimedia
Zapornikom nameravajo omogočiti tudi videopovezavo z družino.

Na Hrvaškem so pripravili predlog sprememb zakona o izvrševanju zapornih kazni. Med predlaganimi novostmi so uvedba elektronskega nadzora osumljencev in obtožencev ter krajšanje obdobja od pravnomočne sodbe do začetka prestajanja zaporne kazni. Zapornikom nameravajo omogočiti tudi videopovezavo z družino.

Zaporniki z elektronsko zapestnico

Zaporniki, ki so na prostosti pogojno, naj bi po spremenjenem zakonu okoli roke ali gležnja nosili elektronsko zapestnico.

Elektronski nadzor nameravajo uveljaviti tudi za osumljence v preiskovalnih zaporih, a bi za to morali spremeniti tudi zakon o kazenskem postopku. Tako bi lahko osumljencem, ki bi nosili zapestnico, določili tudi hišni pripor. Če bi elektronski nadzor pokazal, da je oseba zapustila stanovanjski prostor, bi bila premeščena v preiskovalni zapor.

Za projekt elektronskih zapestnic so pridobili 2,1 milijona evrov sredstev iz norveških skladov, je po začetku javne razprave o zakonu v pogovoru za Jutarnji list potrdila pomočnica hrvaškega pravosodnega ministra za zaporni sistem Jana Špero.

Leto dni so čakali, da so jih poklicali v zapor

Predlagali so tudi, da bi čas od pravnomočne sodbe do začetka prestajanja kazni skrajšali na največ 45 dni, razen v primeru bolezni. Praksa na Hrvaškem je namreč pokazala, da so mnogi obsojenci na odhod v zapor čakali tudi leto dni.

Šperova je kot bistveno spremembo izpostavila tudi novost, da bodo osebe, ki bodo z zaporom kaznovane zaradi prekrškov, kazni prestajale v polodprtih oddelkih zaporov. Doslej so jih prestajale v zaprtih oddelkih.

Prav tako bodo v zakon dodali uvajanje videopovezav zapornikov s člani družine. Videopovezave bodo uporabljali tudi v primerih, ko se bo zapornik moral udeležiti obravnave na višjem sodišču. Na ta način se bodo izognili dodatnim stroškom in tveganjem ob spremstvu zapornika na sodišče.

Hrvaško pravosodno ministrstvo pričakuje, da bodo spremembe zakona o izvrševanju zapornih kazni uveljavili prihodnje leto.

ruska policija Tragedija v Rusiji Svet Poln avtobus zgrmel v ledeno reko
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.