Svet
1 ogledov

Hrvati imajo dobro sezono, Grki pa slabo

plaža Shutterstock
Hrvati beležijo dobro turistično sezono. V prvih petih mesecih so zabeležili za 4,2 odstotka višje dobičke kot lani. Nasprotno pa je sezona v Grčiji slaba. V primerjavi z lani so dobički nižji za kar 12,5 odstotka.

V prvih petih mesecih so Hrvati zabeležili za 4,2 odstotka več dobička od turizma kot v enakem obdobju lani. Zaslužili so 6,1 milijarde kun oziroma 800 milijonov evrov.

Največ prihodkov je iz oddaje sob v hotelih in apartmajih, in sicer 2,3 milijarde kun oziroma 300 milijonov evrov, sledijo kampi s 54 milijoni kun oziroma 7,2 milijona evrov, turistični vodiči pa so zabeležili 122,7 milijona kun dobička oziroma 16,4 milijona evrov, poroča Index.hr.

Grki z manj obiska

Veliko slabšo sezono pa imajo Grki, kjer se s turizmom preživlja kar petina prebivalstva. Število gostov je padlo za 11 odstotkov, zapravili pa so za slabo 1,5 milijarde evrov, kar je za 12,5 odstotka manj kot lani, poroča The Guardian.

Samo na otoku Rodos so v začetku leta zabeležili 53 tisoč evrov manj prihodov. Najbolj je upadlo število nemških turistov, in sicer za 24 odstotkov, narašča pa število ruskih turistov (28 odstotkov).

Slaba turistična sezona bo najverjetneje še poslabšala krizo v Grčiji, opozarja Trojka. Po zadnjem obisku v Atenah so napovedali sedemodstotni padec gospodarstva, kar je slabše od predhodnih napovedi, ki so napovedovale petodstotni padec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.