Svet
2 ogledov

Hrvati izdelali pametno bundo

Hrvaški izum pametna jakna.
1/6
Pixsell
Ob mrzlih zimskih dneh bi se zagotovo prilegla bunda, ki bi se ogrevala sama. Čez nekaj let jo boste morda lahko že kupili pri naših južnih sosedih. Tamkajšnji strokovnjaki so namreč izdelali pametno bundo.

Na zagrebški Tekstilno-tehnološki fakulteti so prišli na idejo, da bi izdelali bundo, ki bi se lahko sama ogrela – na koncu so jo dejansko tudi izdelali. Sestavljena je iz dveh plasti blaga, med njima pa se nahaja zračni prostor. Računalnik, ki je všit v bundo, tako glede na zunanje temperature uravnava notranjo. Bolj kot je zunaj hladno, več toplega zraka pametna bunda "vpiha" v omenjeni prostor.

"Ker je bunda debelejša, je to tako, kot da na sebi nosite več oblačil, ki jih morate sleči, če vam postane vroče. A v njej je poseben računalnik, ki iz bunde avtomatsko izpiha topel zrak, če v okolici postaja vse topleje," je dejal vodja projekta Dubravko Rogale.

Primerna bi bila predvsem za vojake in policiste, a Rogale pravi, da bi jo lahko uporabljali tudi reševalci, mornarji, poštarji, športniki in bolniki. "Interes za bundo je velik. Proizvodnja bi se lahko začela leta 2012, mi pa želimo, da jo izdelujejo na Hrvaškem iz najbolj kvalitetnih materialov," je dejal Rogale.

Izum so strokovnjaki že zaščitili s patenti v Evropi in Turčiji, v ZDA in Kanadi pa še poteka postopek pridobitve patenta. Hrvaški inštitut za tehnologijo je v projekt vložil več kot 260 tisoč evrov vredne opreme, še poroča 24sata.hr.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.