Svet
12 ogledov

Hrvati na nogah

(Foto: Željko Lukunić/Pixsell) Žurnal24 main
V več mestih na Hrvaškem so znova pripravili protivladne proteste. V Zadru so na rimski sramotilni steber obesili plakate z imeni strank.
"HDZ-ladja norcev brez krmarja," je pisalo na enem izmed transparentov v Varaždinu.

V Varaždinu se je zbralo okoli 1500 t. i. facebook protestnikov, v Zadru okoli dvesto, v Virovitici, Osjeku in Slavonskem Brodu pa po nekaj deset.

Zahteve jasne
V Zadru
se je zbralo okrog 200 protestnikov. "Želimo predčasne volitve. Pozivamo oblast da odstopi, če ne zna pomagati narodu naj odidejo paraziti," so vzklikali protestniki. Ušel pa jim ni niti bivši državni tajnik Zdravko Livaković, ki so ga medtem ko je prečkal Kalelargo zmerjali z lopovom. Plakate z imeni vseh strank pa so obesili na tudi na sramotilni steber.

V Slavonskem Brodu se je pred občinsko zgradbo zbralo okrog 150 mladih protestnikov. Množici se je pridružil tudi Ivan Pernar, oragnizator zagrebškega protesta. Zbrani so v en glas vzklikali proti županu in vladi ter jih prosili, da odidejo z oblasti.

Iz Požege je prišel tudi Marijan Grgić, ki že 4 leta išče službo. V imenu organizatorja je prebral zahteve protestnikov," želimo si, poleg vsega ostalega, reformo sodstva in državne uprave, več služb za mlade, boj proti korupciji in nenazadnje zamenjavo vlade.Naše zahteve niso nerealne, želimo si le boljše prihodnosti," piše Jutranji list.

Po govoru so se protestniki odpravili proti lokalni stavbi HDZ-ja in se po 20 minutah mirno razšli.

V Varaždinu se je na glavnem trgu ob 11. uri zbralo okrog 1.500 protestnikov. Podali so se po centru mesta skupaj z navijaško skupino White Stones.
Do incidentov s policijo ni prišlo.

"Naši otroci nimajo prihodnosti. Nimajo služb, nimajo stanovanj, nimajo kruha. Za vse omenjeno je kriva politika, ki jo vodi Kosorjeva.Včasih je znala reči"Tam kamor gre Ivo grem tudi jaz." pa naj gre," so bili mnenja protestniki v Varaždinu.

Nove proteste v Zagrebu napovedujejo za jutri.

Organizator protesta naj bi se zanj odločil, ko je pretekli teden videl svojega sošolca kako brska po smeteh in išče prazne plastenke. "To me je zelo pretreslo, zato sem se odločil, da organiziram protest in pokažem vladi, da so tudi Varaždinci nezadovoljni z njihovim delom."

Zaustavili so se tudi pred zgradbo HDZ, kjer so kot simbol trenutnega stanja v državi pustili ovelo rožo. Svoje nestrinjanje z vlado so izražali tudi s transparenti: "Dol z Vlado in HDZ!" Shod je trajal uro in pol, nato pa so se protestniki razšli.

V Vitrovici so se protestniki odpravili še na tretji protest, ki se je začel okoli 10. ure, končal pa dobro uro kasneje. V središču mesta se je zbralo nekaj deset mladih, ki so s transparenti izražali nezadovoljstvo nad vlado.

Popoldne se bodo protesti odvili še v ostalih mestih. Ob 17. uri se bodo zbrali protestniki v Koprivnici, v Splitu in Osijeku ob 18. uri in v Reki ob 19. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.