Svet
135168 ogledov

Hrvati ponoreli: To se je zgodilo po prevzemu evra

Hrvaška družbena omrežja so preplavili primeri številnih podražitev po uvedbi evra, pa naj gre za trgovine, razne storitve, kot so frizerski saloni ali parkirnine.

Mnogi se še spomnimo prvega januarja 2007, ko smo v Sloveniji dobili evro. Tako kot zdaj na Hrvaškem, smo se tudi slovenski potrošniki v tistih prvih dneh pritoževali predvsem nad višjimi cenami kave, nad zaokroževanjem cen navzgor. 

Hrvaška družbena omrežja so preplavili primeri številnih podražitev po uvedbi evra, pa naj gre za trgovine, razne storitve, kot so frizerski saloni ali parkirnine. Če je na primer nekaj stalo 13 kun, je nekdo to "zaokrožil" na dva evra, kar je bistveno dražje, piše hrvaški portal Index.hr.

 "Moško striženje pri lokalnem frizerju 60 kun. Pred dnevi mi je frizer dejal, da bo zaokrožil na deset evrov, češ, da bo vsem lažje, tako njim kot nam," se glasi eden od komentarjev, ki jih povzema hrvaški portal 24 Sata, ali "Kava z mlekom v kavarni, kamor hodim že vse življenje, je z 12 poskočila na 15 kun."

Trgovine, razne storitve, parkirnine. Vse je šlo navzgor. "Kolikor se spomnim, je Slovenija po uvedbi evra resno pristopila k nadzoru cen, zato so se pojavile črne liste podjetij, ki so namerno zviševala cene izdelkov in storitev. Podjetja so bila uvrščena na črno listo bodisi zato, ker jih je nanje uvrstila inšpekcija bodisi zato, ker so jih prijavili državljani. In komu naj Hrvati prijavijo takšna podjetja? Kdo od vlade in drugih javnih organov je kdaj omenil kakršno koli obliko kaznovanja tovrstnih nepoštenih praks? Ne zato, ker bi potem ves lopovski sistem šel k vragu," je na primer zapisal jezni hrvaški potrošnik. 

Ljudje se najbolj pritožujejo zaradi podražitev kave, Zveza za varstvo potrošnikov pa je pritožbe prejela tudi glede podražitev cigaret ter pekovskih in drugih izdelkov. Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj na Twitterju sporočil, da je sklical sestanek s predstavniki državnega inšpektorata, davčne in carinske uprave, da bi "zaščitili potrošnike pred neupravičenimi podražitvami."Uvedba evra ni razlog za dvig cen blaga in storitev," je zapisal Plenković.

Kaj pravzaprav velja za neupravičeno podražitev, zaradi katere se je odzval Plenković? 

Na uradni vladni spletni strani Euro.hr piše, da glede na načelo varstva potrošnikov potrošnik ne sme biti v finančno manj ugodnem položaju, kot bi bil, če evro ne bi bil uveden. "Treba je pravilno in natančno uporabiti pravila preračunavanja in zaokroževanja, kar pomeni, da mora biti cena pravilno izračunana in navedena. Informativni izračun v valuti, ki je bila ali bo uradna, mora pravilno odražati ceno, ki se zaračuna potrošniku in ne sme biti zaokrožena navzgor ali navzdol."

Na spletni strani je zavedeno še, da mora biti od začetka obdobja obveznega izpisa cene v obeh valutah ta zaračunana v kunah ter preračuna in prikazana tudi v evrih. "Sama uvedba evra ne sme biti in ni upravičen razlog za povišanje cen izdelkov," zaključujejo.

Po besedah predsednice Društva za varstvo potrošnikov Ane Knežević, se ljudje največ pritožujejo zaradi podražitev kave. "To se je dogajalo v vseh državah, ki so vstopile v evroobmočje, videli smo na primeru Slovenije, Avstrije, Italije ... Opozarjali smo, da Hrvaška ne bo izjema. Tudi v omenjenih državah je bilo najhuje s cenami kave. Pri nas zdaj vidimo, da so podražitve tudi v pekarnah, od tam tudi dobivamo prijave," je za Index.hr dejala Knežević. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 62
  • tomislav3 11:57 04.januar 2023.

    V vseh državah je bilo isto pri prevzemu evra....Nemčija, Avstrija, Italija, Slovenija, vsi enako, kakor sedaj Hrvaška. Govorili smo jim, a niso verjeli, sedaj bodo pač sami videli kako je s tem...!

  • Stajerc 08:32 04.januar 2023.

    Poleti ko imajo na Jadranu nesramne cene je pa vse v redu in gulijo turiste

  • Kmodri 19:42 03.januar 2023.

    Kaj pa hrčki jamrajo. Itak ne spadajo v EU. Naj grejo čim prej nazaj na Balkan.