Svet
7 ogledov

Hrvati po novem tudi z evri

Turizem bodo spodbujali tudi s plačevanjem v evrih. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Hrvaška narodna banka (HNB) je izpolnila dolgoletne zahteve hrvaških gostincev, da lahko svoje storitve zaračunavajo tudi v evrih in ne le v kunah.

V dokumentu, ki ga je podpisal predsednik hrvaške obrtne zbornice Dragutin Ranogajec, je poudarjeno, da lahko gostinec obrtnik zaračunava svoje storitve v tuji valuti le izjemoma, ob tem pa omenjenega načina plačevanja ne sme oglaševati ali ga podrediti kunskemu poslovanju.

Izjeme so, ko ni možno spremeniti deviz v kune, ker so menjalnice ali banke zaprte ali ker je obisk gostov časovno omejen (na primer pri turistih, ki se za nekaj ur ustavijo v kakšnem obmorskem mestu). Takrat bodo upoštevali zaračunavanje storitev v tuji valuti.

Gostinci bodo tudi v omenjenih primerih izpostavljali račune v kunah, devize, ki jih bodo sprejeli, pa morajo nakazati na svoje račune v treh delovnih dneh.

Ko je ta informacija pricurljala v javnost, so zahteve po podobnih pogojih plačevanja za svoje storitve zahtevali tudi trgovci, taksisti in drugi ponudniki turističnih storitev. Napovedali so, da bodo na HNB in obrtno zbornico poslali tudi uradne zahteve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.